Turbeskrivelse
Når bilen er parkeret på hovedvej D92 mod Tanneron, går turen først 1,2 km ind til start/udgangspunktet for vandreruterne i Mimoseskoven i Mandelieu: Piste du Grand Duc, Piste des Fenouillers og Piste de Barbossi. Men allerede på de første 1200 m fornemmer man turens storslåede indtryk på vej ind til Europas største mimoseskov.
Fremme ved de forskellige tures startpunkter vælger man, hvilken af dem man har lyst til at gå. Turene kan fint kombineres alt efter hvor langt man vil gå. Man kan se turene på det fine oversigtskort placeret ved startpunktet.
Stierne er brede og velanlagte, og alle kan være med. Der er normalt masser af sol og flotte udsigter undervejs, flere steder med udsigt over Baie de Cannes og Lérins øerne.
- Længde: 2 x 1,2 km + 2,5 til 6,5 km
- Sværhedgrad: Let
- Tidsforbrug: 1-3 timer
- Elevation +/- 257 m
Turstart
Turen starter fra parkeringspladsen ”Parking du Grand Duc” på D92 (se kortet). De fleste vil nok komme fra motorvejen A8, og via afkørsel 40 (Mandalieu) kommer man hurtigt ind på D92 mod Tanneron. Herfra tager det kun få minutter inden man er fremme ved parkeringspladsen.
Vandreturene er meget populære, og især i weekenderne i mimosernes højsæson kan der være usædvanligt mange besøgende. Her vil der være særlig mange biler, og man må parkere langs hovedvejen.
Hele vejen op til parkeringspladsen, som ligger på højre side, er vejsiderne fyldt med mimosetræer.
Overfor parkeringspladsen begynder den første del af ruten. Der er et skilt, der viser, at der er start/udgangspunkt til de forskellige stier 1,2 km fremme.
Piste du Grand Duc og Piste de Barbossi
Ved startpunktet er der 3 hovedruter at vælge i mellem. Vælger man f.eks den blå (piste de Grand Duc) og brun (piste de Barbossi) i forlængelse af hinanden, er det totalt ca. 8,5 km inklusiv turen fra parkeringspladsen. Men der er også mindre oplevelsesstier, som er mellem 360 m og 1320 m lange.
Man går på brede stier med fantastiske udsigter og med god skiltning hele vejen.
Overalt blomstrer mimoserne. I det fjerne ses det azurblå hav og Lérins øerne ud for Cannes, hvilket gør udsigten endnu mere imponerende.
Det går jævnt op og ned med flere oplagte muligheder undervejs for at spise en medbragt frokost.
En skøn tur fyldt med klare tegn på, at foråret er på vej.
Hvis man vil plukke nogle grene med mimoser, så er et godt sted i det sydligste hjørne af den blå sti. Normalt på ruterne hænger mimoserne lidt uden for rækkevidde, men her er en lille sidesti, hvor mimoserne står helt ud til stien og i en lav højde.
Mimose Festival i Mandelieu
Mandelieu-la-Napoule er kendt som et af de helt store arnesteder for fejringen af den gule mimose. Hvert år i februar fejrer byen mimosen med masser af farverige dekorationer og optog. Se mere info på festivalens hjemmeside: The Mimosa Festival
Mimoserne blomstrer fra starten af januar til engang i marts måned i Provence og Côte d’Azur, og er den første rigtige forårsbebuder. Fra Bourmes-les-Mimosas til Mandelieu-la-Napoule er der samlet 130 km vandreruter, hvor mimosen kan beundres i sit naturlige element.
Den gule mimose og den “ægte” mimose, også kaldet “Rør mig ej”
Der er generelt en del misforståelser omkring de forskellige mimose-arter.
Den mest kendte mimose – også kaldet “Rør mig ej” – er den ægte mimose (Mimosa pudica), som er en indendørsblomst i lilla farver. Den kaldes også den sarte mimose, da den folder sine blade sammen ved berøring.
Den er dog ikke i familie med med en gule mimose, som dannes på sølvakacietræer (Acacia dealbata), og oprindeligt stammer fra Australien.
Den menes at være blevet introduceret på den sydfranske riviera af en overvintrende aristokrat i 1860. Den vokser typisk som buske eller træer.
Af Tommy Sverre – 2022