Alt om Grasse

Tilføj Fjern

Grasse

I filmbyen Cannes’ frodige bagland skjuler Grasse sig bag bjergene i 340 meters højde og alligevel med en betagende udsigt til det nærliggende Middelhav 

Festlige dekorationer giver byen liv

Charmerende Grasse

Byen har 50.000 indbyggere og giver plads til en temmelig stor og meget interessant gammel bydel – vieille ville, som franskmændene siger – med hyggelige smalle gyder og mørke og snævre passager. Et prægtigt sted at gå på opdagelse i middelalderlig arkitektur og i sin egen fantasi og lytte til den charmerende lyd fra de mange springvand, der pryder Grasse’s brostensbelagte pladser.

Her findes desuden mange små hyggelige torve med cafeer og butikker, der benyttes af både turister og bydelens beboere, primært efterkommere af tilflyttere fra de franske kolonier. Place du Cours Honoré-Cresp er et dejligt og mere åbent åndehul i den gamle bydel og et passende sted at afslutte en inspirerende travetur.

Place du Cours Honoré-Cresp

Grasse et godt feriested

Som feriested i sommerhalvåret er Grasse et godt valg, da både byen selv og dens umiddelbare omgivelser af store og eksotiske blomstermarker rummer megen uventet skønhed. Og stedet fornemmes ikke som et regulært turistområde, da det ikke er souvenirbutikkerne der dominerer. Det gør derimod noget helt andet.

Parfumens hovedstad

Grasse er først og fremmest kendt for sin store produktion af planteekstrakter til alverdens modehuse, som opkøber ekstrakterne og blander og tilsætter disse simpel sprit, hvorved færdige parfumer opstår.

Byens mest berømte parfumemærke, Fragonard – © cityxee.com

Duften af bl.a. lavendel, roser og jasmin mærkes mange steder i luften – i og nær egnens gigantiske blomstermarker. Mange af disse er tilgængelige for publikum; det samme er flere af parfumefabrikkerne, hvoraf det mest kendte, men langt fra ældste, nok er Parfumerie Fragonard, men også navne som Molinard, Galimard og Domaine de Manon får klokkerne til at ringe hos fagfolk og kunder.

Parfume har været kendt og brugt i flere århundreder i Grasse, men først i 2018 fik byen en slags officiel anerkendelse, idet dens særlige fremstillingsteknik for parfume blev optaget på Unescos verdensarvsliste. Er man til parfume, er Grasse simpelthen byen man må besøge.

”City must Xee” attraktioner

Udover at være verdenskendt for sin parfumeindustri rummer Grasse også andre meget interessante attraktioner som spændende museer og især Cathédrale Notre-Dame-du-Puy fra det 13. århundrede. Katedralen indeholder udover sin kirkelige skønhed en uventet hemmelighed: Tre store oliemalerier af Rubens skildrer tre af de 14 stationer på korset samt et af de sjældne religiøse værker af Jean-Honoré Fragonard. Læs mere om katedralen her.

Skibet i Notre-Dame du Puy – ©cityxee.com

Du bør også følge byens snoede gader til en af flere flotte panoramaudsigter i dalen ned mod havet, som kan prale af olivenlunde og blomstermarker, der strækker sig hele vejen til bugterne Cannes og Théoule. Et af disse udsigtspunkter ligger lige bag den imponerende katedral.

Er du til sport og golf, så ligger flere af regionens golfbaner ligger i området, og der er ridning og tennis i de grønne omkringliggende områder.

Blomsterfestivaler i Grasse

Der er to vigtige tidspunkter på året for både turister og indbyggerne i Grasse. Det er de to fejringer af blomsterne, som med deres duft og aroma bidrager til hele parfumeindustrien, som er Grasses økonomiske hjerte.

Roser og jasmin er nogle af de vigtigste råvarer til Grasse’s berømte parfumeindustri, og en festival afholdes henholdsvis i maj og august for at fejre disse duftende blomster. Blandt andet dyrkes jasmin og maj-roser, der indgår i Chanel No 5, i beskyttede marker omkring Grasse. Chanel bruger ikke blomster dyrket andre steder.

Rose festival i maj

Maj er rosens måned, og hvor bedre at fejre dette end i verdens parfume hovedstad Grasse på den franske riviera. Hvert år, over en weekend i begyndelsen til midten af maj, ærer byen rosen i alle dens former på en tredages rose festival, Expo Rose. 

Smukke blomsterdekorationer i festivalsæsonen

Der importeres omkring 50.000 roser fra hele Frankrig og Italien til den tre dage lange Expo Rose, hvor denne ærværdige parfumehovedstad er udsmykket med tusindvis af guirlander.

Omkring 8.000 buketter, 13.000 rosenbuske og over 25.000 afskårne roser dekorerer springvand, statuer, butiksfacader og offentlige pladser i hele Grasse.  Der er dans og musikforestillinger, smagsprøver af alt rose-aromatiseret, et marked der sælger rose-tema gaver og mad, og selvfølgelig rosenplanter af enhver farve og sort.

Duften i luften er fantastisk, ikke kun af de titusindvis af roser men også af rose-parfume, der sprøjtes via forstøvere ind i gaderne i den gamle bydel og bidrager til dufteksplosionen.

Grasse Jasmin festival i august

Hvert år i august finder den årlige Fête de Jasmine sted under varmen fra den høje sommersol. Festivalen blev første gang afholdt i 1946, hvor den bestod af dans, koncerter, udstillinger og festfyrværkeri.

Jasmine -festivalen er som et sandt karneval

I dag er der over et dusin blomsterflåder hvorfra tusindvis af blomster kastes, hvilket ansporer til en “blomsterkamp” på gaderne i Grasse. Lokale brandmænd ”slukker” festival-tilskuerne i jasminvand, før festen afsluttes med en picnic, fyrværkeri og valget af  ‘Miss Jasmine’.

Det er en utrolig imponerende og fantastisk oplevelse, og det hele bliver ikke mindre charmerende med Grasse’s stemningsfyldte gamle bydel som kulisse.

Af Peter Sejersen – 2022

Fakta om Grasse
Indbyggere: ca. 50.000
Højde: 340 m
Lufthavn: 35 km
Strand: 19 km
Nice: 42 km

Nærliggende byer:
Châteauneuf-Grasse 6,6 km
Cabris 7 km
Mouans-Sartoux 8 km
Valbonne 11 km

Oplevelser i Grasse
  • Alle
  • Butikker
  • Events
  • Golf
  • Kirker & kapeller
  • Mad & Vin
  • Monumenter
  • Museer
  • Udflugter
Events

Rose Festival i Grasse

Maj er rosens måned i Frankrig. Det fejrer man i verdens parfumehovedstad Grasse, hvor luften i forvejen er fyldt med duftene fra de omkringliggende jasmin- ...
Events

Jasmin festival i Grasse

Hvert år den første weekend i august finder den årlige Jasmin festival - Fête du Jasmin - sted i den skønne middelalderby Grasse.
Museer

Parfumerie Molinard

Hos det berømte parfumerie Molinard kan du både blive klogere på den svære kunst at producere parfume i verdensklasse og dufte til de ædle parfumer, ...
Kunst

Museum Villa Jean Fragonard

Denne elegante villa fra slutningen af 1600-tallet med en storslået have med majestætiske palmer, huser værker af den berømte Grasse-maler Jean-Honoré Fragonard.
Golf

Golf de la Grande Bastide

"What you see is what you get" på Golf Grande Bastide - her får du det, som du ser, nemlig 18 gode golfhuller uden blinde ...
Golf

Claux Amic Golf

I skovens dybe stille ro er præcisionsgolf nøgleordet på denne smukke skovbane nær Grassé mellem havet og bjergene
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev