Saint-Paul de Vence

Tilføj Fjern

Saint-Paul de Vence

Højt beliggende på Puy-plateauet er dette uden tvivl en af de mest charmerende og smukke middelalderlandsbyer på hele Côte d’Azur.

Det er som at træde ind i en helt anden tidsalder, og man fornemmer allerede ved ankomsten til byen at Saint-Paul de Vence er noget helt særligt. 

Her hersker en forventningsfuld stemning, som tydeligt ses i ansigterne på de mange turister, der strømmer til byen. 

Kunstnerbyen og berømthederne 
Saint-Paul de Vence kaldes med rette for kunstnerbyen. Det er især kunsten, som gennem de seneste 100 år har dannet og formet byens imødekommende sjæl og tiltrukket alverdens kendte mennesker som skuespillere, sportsstjerner og tilmed de kongelige. 

Allerede fra de første skridt efter at man passerer parfumebutikken Fragonard møder man på venstre hånd en af byens levende “legender” – den verdensberømte restaurant La Colombe d’Or. Her finder man en helt unik privat samling fra de verdensberømte kunstnere, der i tidens løb har frekventeret restauranten; Picasso, Matisse, Miro m.fl. 

Og straks man drejer til højre fra Colombe d’Or, møder man den næsten lige så berømte Cafe de la Place og petanquebanen på Place de Gaulle. 

En anden tidsalder 
Herfra går turen tilbage til en anden tidsalder, når man passerer gennem Porte Royale, som dateres tilbage til 1200-tallet. Lige uden for porten finder man et fint oversigtskort over byen og dens seværdigheder. 

Indenfor bymurene er der en labyrint af smalle stræder med små hyggelige butikker, restauranter og et usædvanligt stort antal gallerier.  

Netop kunsten har spillet en stor rolle i Saint-Paul de Vences historie. 

Rue Grande er ”hovedgaden” og går fra Porte Royale gennem byen forbi den pittoreske plads med La Grande Fontaine fra 1850 og slutter ved et udsigtspunkt for enden af byen, hvor der er en betagende udsigt over Middelhavet. 

Place de la Fontaine med vaskehuset i baggrunden

Marc Chagalls gravsted 
Ved siden af udsigtspunktet ligger en meget fin kirkegård hvor flere berømtheder ligger begravet, bl.a Marc Chagall, ægteparret Maeght og Escoffier. 

Oversigt over gravstederne på Kirkegården i Saint-Paul

Seværdigheder omkring Place de l’Eglise
På vej rundt i de små gader møder man byens andre seværdigheder (se den komplette liste efter denne artikel), og her vil jeg særligt fremhæve området på Place de l’Eglise, hvor der ligger fem interessante seværdigheder: Det gamle fængsel, som nu er rådhuset, Folon kapellet, det lokalhistoriske museum, kollegial kirken og Freinet skolen.

Oplysende sti langs voldene
Endelig skal man også nyde gåturen på vest-siden langs byens volde. Her er anlagt en forholdsvis ny sti med udgangspunkt enten fra kirkegården eller ved Place Neuve lige inden man går gennem Porte Royale.
Langs stien er der opsat tavler med informationer om omgivelserne.

Sti langs voldene og vinmarkerne på vestsiden af Saint-Paul de Vence

Lidt historie – fra antikken til kunstens storhedstid 
Siden antikken har der været bosættelser på Puy-plateauet, og fra den tidlige middelalder samledes byens liv omkring en tidligere kirke Saint-Michel, som lå der hvor kirkegården ligger i dag.

På kirkegården ligger kapellet Saint-Michel, nævnt allerede i 1356

Op gennem middelalderen får byen større status og den begynder at tage form til den by vi ser i dag. 

I 1388 brød amtet Nice med Provence og tilsluttede sig hertugdømmet Savoy. Denne nye politiske koalition betød, at Saint-Paul de Vence fik en fremskudt strategisk betydning i kraft af sin beliggenhed. 

Herefter startede en udbygning for forstærkning af byen med blandt andet byens mure og fremskudte bastioner. Det var i 1538 under François den 1., at dette arbejde blev udført. Det var efter datidens standarder et af de mest moderne bastioner designet af Jean de Saint-Rémy. Det blev til fire solide bastioner med orillioner til at beskytte byens to porte og stejle vægge til at beskytte byen på siderne. 

Religiøs vækkelse og barokkens indtog 
Op gennem 1600- og 1700-tallet oplevede Saint-Paul de Vence en religiøs vækkelse. Det var takket være biskoppen i Vence, Antoine Godeau, som hævede kirken til rang af kollegiat kirke i 1666. Det var i denne periode at kirken blev udbygget og pyntet med overdådige barok-malerier, altertavler m.m. 

Imponerende barok-udsmykning af kollegial kirken

Saint-Paul de Vence bevarede sin militære rolle i denne periode. Blandt andet kom Vauban for at inspicere voldene i 1693 og i 1700. Han var i 1677 blevet generalinspektør over alle franske fæstninger. 

Kunsten gør sit indtog 
I slutningen af 1800-tallet og særlig i begyndelsen af 1900-tallet tiltrak området kunstnere fra nær og fjern. Landskabet, lyset, bakkerne dækket af blomster, vinranker og oliventræer samt byens bløde brune farver skabte en perfekt kulisse for kunstens kreative proces. 

Farverne i Saint-Paul har tiltrukket kunstnere i over hundrede år – og gør det stadig

Det var særlig malere som Raoul Dufy (1877-1953), Paul Signac (1863-1935) og Chaim Soutine (1893-1943), der i begyndelsen af 1900-tallet blev byens kunstneriske pionerer, når de satte deres staffelier op og udfoldede deres farver på lærredet. 

Transporten til byen blev noget lettere i begyndelsen af 1900-tallet, da man byggede jernbanen fra Nice til Vence, som blot ligger tre km herfra. 

1950’erne og 1960’erne blev landsbyens gyldne tidsalder. Datidens mest markante kunstnere som Picasso, Miro, Chagall og mange andre indtog Saint-Paul, og byen blev omdannet til en fabelagtig filmkulisse, hvor stjernerne i fransk og udenlandsk film mødtes. 

For den berømte amerikanske romanforfatter James Baldwin og Marc Chagall var tilknytningen til byen så stærk, at de foretrak at slå sig ned og nyde roen i Saint-Paul-landskabet; de tilbragte begge næsten 20 år i landsbyen. 

I mere end et århundrede har Saint-Paul de Vence opbygget sin identitet som en af Côte d’Azurs førende kunst- og kulturbyer. 

Det verdensberømte kunstmuseum – Fondation Maeght

Her ligger også det berømte Maeght Foundation, indviet i 1964 og kendt verden over. 

Af tsw / 2020

Fakta om Saint-Paul de Vence
Indbyggere: ca. 3.300
Højde: 180 m
Lufthavn: 13 km
Strand: 8 km
Nice: 19 km

Nærliggende byer:
Vence 4 km
La Colle-sur-Loup 4 km
Villeneuve-Loubet 6 km
Cagnes-sur-Mer 7 km
Tourrettes-sur-Loup 10 km

Oplevelser i Saint-Paul de Vence
 • Alle
 • Butikker
 • Fontæner
 • Kirker & kapeller
 • Kunst
 • Mad & Vin
 • Museer
 • Pladser & Promenader
La Petite Cave Annonce

La Petite Cave – vinbutik i en unik grotte fra 1300-tallet

Er du til god vin i exceptionelle omgivelser, så er La Petite Cave i St. Pauls grotte et ”must visit”. Grotten går tilbage til 1300-tallet og skaber..

Kirker & kapeller

Kollegial Kirken

1600-tallet markerede den gyldne tidsalder for kirken i Saint-Paul de Vence. Her blev kirken i 1666, af biskoppen Antoine Godeau af Vence, rejst til rang af …

Kirker & kapeller

Kirkegården Saint-Paul de Vence

En af de mest besøgte kirkegårde på Côte d’Azur – her hviler flere berømtheder – bl.a Chagall & Maeght.

Museer

Célestin Freinet skolen

Den berømte skolelærer og pædagog Célestin Freinet (1896-1966) underviste i Saint-Paul de Vence mellem 1928 og 1933.

Kirker & kapeller

Folon kapellet – The White Penitents

Oplev det beundringsværdige Folon kapel, et designværk fra Jean-Michel Folon, som havde stærke bånd til Saint-Paul de Vence.

Annonce

Le Fromager

Le Fromager i Saint-Paul de Vence tilbyder et dejligt lille pitstop, hvor man kan nyde forskellige slags ost, sandwich, tørrede frugter og drikkevarer m.m.

Bar Fontæner

Grand Fontaine 1850

Fontænen er beliggende på den idylliske la Place du Marché (tidligere Place du Marcat), som blev bygget i 1615 af Melchior Martin, en stenhugger fra landsbyen.  

Saint Paul Pladser & Promenader

Place de Gaulle

Lær at spille pétanque på verdens måske mest berømte boulebane på Place de Gaulle og slut oplevelsen af på Café de la Place. Det lokale turistkontor står gerne for en lærerig undervisningstime.

Mad & Vin

La Colombe d’Or

La Colombe d’Or er en af verdens mest berømte restauranter, som er besøgt af alverdens mest berømte mennesker.

Horse Kunst

Lucky the Horse af Rémi Pesce

Kunstneren, Rémi Pesce, anvendte 3000 hestesko til at skabe Lucky the Horse, der hver repræsenterer Saint-Paul’s ca. 3.000 indbyggere.

Kunst

Fondation Maeght kunstmuseum

Beliggende nær den berømte landsby St. Paul de Vence, hilser Fondation Maeght mere end 100.000 besøgende velkommen hvert år i …

Udvalgte oplevelser i byer tæt på Saint-Paul de Vence
 • Alle
 • Fontæner
 • Kirker & kapeller
 • Museer
Vence

Sankt Elisabeth kapel

Kapel Sankt Elisabeth imponerer med sine genfundne frescomalerier af Giovanni Canavesio og dets historie går helt tilbage til 1300-tallet.

Vence

Vence Museum

Vence Museum – Fondation Émile Hugues ligger i hjertet af det historiske centrum og viser midlertidige udstillinger og kunstnere med tæt tilknytning til byen.

Vence

Katedral Notre-Dame-de-la-Nativité

Her midt i den gamle middelalderby i Vence, finder man Frankrigs mindste katedral med en stor lyd.

Vence

Fontæne Peyra

På byens mest idylliske plads står den smukke urneformede fontæne, som oprindeligt stammer fra 1439.

Vence

Gombrowicz Museum

Dedikeret til den polske mesterforfatter Witold Gombrowicz og smukt beliggende i Villa Alexandrine

Vence

Kapellet Pénitents Blancs

Sin størrelse taget i betragtning, har Vence forholdsvis mange kapeller. De fleste ligger i udkanten af byen og i ..

Vence

Matisse kapellet

Matisse kapellet i Vence er en af de største turist attraktioner i byen og betragtes som Matisse’ livsværk

Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev