Pastis er den ukronede “kult-drik” af Provence
Hvert sted har sine traditioner, og Sydfrankrig har mange. Siesta efter frokosten, et slag petanque på en af de allestedsnærværende “boule-pitches”, et besøg på det lokale marked eller et stop på caféen, hvor der serveres pastis.
Det startede med absinth
Pastis’ historie starter, da absinth måtte strække våben p.g.a forbud. Den grønne likør havde sin storhedstid i 1800-tallet og var især meget populær i kunstner-miljøet. Den blev dog på grund af sine påståede negative påvirkninger af nervesystemet forbudt i 1915.
Absinth er lavet på havemalurt, grøn anis og fennikel. Og det var havemalurten, som indeholder det aktive stof Thujon, der var den stygge ulv i den blanding, og som førte til forbuddet.
Det satte absinth-destillerierne under pres; behovet for nye drikke steg, og det blev begyndelsen til den pastis vi kender i dag.
Forskellen på absinth og pastis
I videoen kan du høre om forskellen og lighederne mellem de to drikke samt lidt baggrundshistorie om skabelsen af den anis-baserede pastis.
Paul Richard opfinder pastis
Selv om Jules-Felix Pernod allerede i 1918 var først med noget der kunne minde om pastis (Anis Pernod), så var det den kun 23-årige vinhandler-søn fra Marseilles, Paul Richard, der fik æren som pastis’ opfinder i 1932.
Han var dygtig til markedsføring og med sloganet “Richard, le vrais pastis de Marseille” (Richard, den ægte pastis fra Marseille) fik han sat gang i det, der skulle blive Frankrigs kommende nationaldrik. Der skulle dog gå yderligere seks år, før det blev til den pastis vi kender i dag med en alkoholprocent på 45%.
De mest populære pastis-mærker
I dag er der fortrinsvis tre mærker, der præger udbuddet. Det er henholdsvis Pernod, Richard og Pastis 51.
Sådan drikkes pastis
Pastis kan fås i flere farver, men grundformlen for den traditionelle drik er den samme – pastis blandes med isterninger og vand i forskellige forhold, alt efter smag. Pastis er dog også velegnet i forskellige cocktails. F.eks Riviera Breeze som vist på billedet herunder.
Her er de tre opskrifter, der kan ses bag på etiketten af en flaske Pastis 51:
- 51 Classique
2 cl af 51
10 cl vand
et par isterninger - Le demi 51
3 cl af 51
22 cl vand
godt med isterninger - 51 Piscine
2 cl af 51
14 cl vand
en kaskade af isterninger
Af Tommy Sverre – 2023
- Alle
- Mad & Vin
- Mad og Vin
Absint Bar & Museum i Antibes
Gå ikke glip af denne helt ekstraordinære oplevelse godt gemt under jorden i en lokal souvenirbutik og nede i en hvælvet kælder fra det 9. århundrede.
Fem forfriskende cocktails med pastis
Tag på en anis-smagende oplevelse med disse 5 opskrifter til spændende og forfriskende cocktails med pastis.
La Petite Cave – vinbutik i en unik grotte fra 1300-tallet
Er du til god vin i exceptionelle omgivelser, så er La Petite Cave i St. Pauls grotte et ”must visit”. Grotten går tilbage til 1300-tallet og skaber..
La Domaine de la Royrie olivenlund
Beliggende på bjergsiden mellem Grasse og Cabris vil denne olivenlund give dig en helt særlig oplevelse med sin betagende …
Le Fromager
Le Fromager i Saint-Paul de Vence tilbyder et dejligt lille pitstop, hvor man kan nyde forskellige slags ost, sandwich, tørrede frugter og drikkevarer m.m.
Spis dig glad i det provencalske solkøkken
Køkkenet i Provence er baseret på enkle, gode og velsmagende råvarer, som er fyldt til randen med sol, sommer og saltvand.