Pastis – hvad er det egentlig?

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Pastis – hvad er det egentlig?

Få historien bag Frankrings kult-drik no.1 samt opskrifter på forfriskende drinks og cocktails med pastis; bl.a den lækre cocktail “Pastis Sex and the City”.

2 glas pastis ved poolen
Pastis er dejlig forfriskende på en varm sommerdag

Pastis er den ukronede “kult-drik” af Provence

Hvert sted har sine traditioner, og Sydfrankrig har mange. Siesta efter frokosten, et slag petanque på en af de allestedsnærværende “boule-pitches”, et besøg på det lokale marked eller et stop på caféen, hvor der serveres pastis.

Det startede med absinth

Pastis’ historie starter, da absint måtte strække våben p.g.a forbud. Den grønne likør havde sin storhedstid i 1800-tallet og var især meget populær i kunstner-miljøet. Den blev dog på grund af sine påståede negative påvirkninger af nervesystemet forbudt i 1915.

Absint er lavet på havemalurt, grøn anis og fennikel. Og det var havemalurten, som indeholder det aktive stof Thujon, der var den stygge ulv i den blanding, og som førte til forbuddet.

Det satte absint-destillerierne under pres; behovet for nye drikke steg, og det blev begyndelsen til den pastis vi kender i dag.

Forskellen på absint og pastis

I videoen kan du høre om forskellen og lighederne mellem de to drikke samt lidt baggrundshistorie om skabelsen af den anis-baserede pastis.

Paul Richard opfinder pastis

Selv om Jules-Felix Pernod allerede i 1918 var først med noget der kunne minde om pastis (Anis Pernod), så var det den kun 23-årige vinhandler-søn fra Marseilles, Paul Richard, der fik æren som pastis’ opfinder i 1932.

Han var dygtig til markedsføring og med sloganet “Richard, le vrais pastis de Marseille” (Richard, den ægte pastis fra Marseille) fik han sat gang i det, der skulle blive Frankrigs kommende nationaldrik. Der skulle dog gå yderligere seks år, før det blev til den pastis vi kender i dag med en alkoholprocent på 45%.

De mest populære pastis-mærker

I dag er der fortrinsvis fire mærker, der præger udbuddet. Det er henholdsvis Pernod, Richard, Henri Bardouin og Pastis 51.

Sådan drikkes pastis
Pastis kan fås i flere farver, men grundformlen for den traditionelle drik er den samme – pastis blandes med isterninger og vand i forskellige forhold, alt efter smag. Pastis er dog også velegnet i forskellige cocktails. 

Få CityXee’s opskrifter på 5 cocktails med pastis eller 10 drinks med pastis.

Her en opskrift på Riviera Breeze fra Spicytwist med gingerale og appelsinjuice – foto spicytwist

Her er de tre opskrifter, der kan ses bag på etiketten af en flaske Pastis 51:

 • 51 Classique
  2 cl af 51
  10 cl vand
  et par isterninger
 • Le demi 51
  3 cl af 51
  22 cl vand
  godt med isterninger
 • 51 Piscine
  2 cl af 51
  14 cl vand
  en kaskade af isterninger

Af Tommy Sverre – opdateret 2024

Mere fra Mad & Vin
 • Alle
 • Mad & Vin
 • Mad og Vin
Pastis drink

Pastis Drink – 10 opskrifter på lækre drinks med pastis

Med disse drinkopskrifter med pastis kan du drømme dig hen til de solbeskinnede gader i Provence med den umiskendelige smag af pastis.
Antibes

Absint Bar & Museum i Antibes

Gå ikke glip af denne helt ekstraordinære oplevelse godt gemt under jorden i en lokal souvenirbutik og nede i en hvælvet kælder fra det 9. ...

Fem forfriskende cocktails med pastis

Tag på en anis-smagende oplevelse med disse 5 opskrifter til spændende og forfriskende cocktails med pastis.
La Petite Cave Saint-Paul de Vence

La Petite Cave – vinbutik i en unik grotte fra 1300-tallet

Er du til god vin i exceptionelle omgivelser, så er La Petite Cave i St. Pauls grotte et ”must visit”. Grotten går tilbage til 1300-tallet ...
Saint-Paul de Vence

Le Fromager

Le Fromager i Saint-Paul de Vence tilbyder et dejligt lille pitstop, hvor man kan nyde forskellige slags ost, sandwich, tørrede frugter og drikkevarer m.m.
Mad & Vin

Spis dig glad i det provencalske solkøkken

Køkkenet i Provence er baseret på enkle, gode og velsmagende råvarer, som er fyldt til randen med sol, sommer og saltvand.
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev