Célestin Freinet skolen

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Célestin Freinet skolen

Célestin Freinet – en ”reformativ” skolelærer 
Den berømte skolelærer og pædagog Célestin Freinet (1896-1966) underviste i Saint-Paul de Vence mellem 1928 og 1933.  

Célestin Freinet kom til Saint-Paul de Vence i 1928. I breve, som hans kone Elise skrev til sine forældre, fortæller hun bl.a. at skolen i Saint-Paul de Vence var en gammel bygning med en lille legeplads og Virginia creeper (klatrevildvin) for skygge. Lærerens bolig lå oven på klasseværelset.  

Célestin Freinets undervisningsmetode var baseret på autonomi og at eleverne selv spillede en aktiv rolle, især gennem teamwork. 

Trykte deres egen avis 
Hver eftermiddag tog han eleverne med på “uddannelsesvandringer” gennem landsbyen eller skoven og forklarede om blomster, træer og dyr samt husenes og voldenes historie. Med inspiration fra bl.a. disse gåture skulle børnene skrive deres stile. Ved hjælp af en trykpresse kunne eleverne trykke deres egen avis kaldet “Les Remparts” (voldene/brystning). Heri offentliggjorde de deres egne tegninger og tekster. 

Freinet gik også lejlighedsvis ned til landsbyens springvand for at holde sine lektioner; ledsaget af vandkander blev eleverne her sat til at løse matematiske problemer.  

Hans pædagogik baseret på børns autonomi og brugen af trykpressen til at producere tekster var langt fra den normale franske opfattelse af den verdslige skole på det tidspunkt. Det skabte derfor stor splid i byen. Så stor at den også bredte sig til andre dele af Frankrig. 

Startede egen skole i Vence 
Han forlod Saint-Paul de Vence i 1933 for at åbne sin egen skole i Vence blot tre km væk – Ecole Freinet de Vence . 

Drengeskolen i Saint-Paul de Vence var aktiv indtil 1985. 

I dag kan bygningen som husede skolen kun betragtes udefra, og der hænger en stor informationstavle udenfor. 

Af Tommy Sverre / 2021

Andre oplevelser i Saint-Paul de Vence
  • Alle
  • Butikker
  • Fontæner
  • Kirker & kapeller
  • Kunst
  • Mad & Vin
  • Museer
  • Pladser & Promenader
  • Vaskehuse
La Petite Cave Annonce

La Petite Cave – vinbutik i en unik grotte fra 1300-tallet

Er du til god vin i exceptionelle omgivelser, så er La Petite Cave i St. Pauls grotte et ”must visit”. Grotten går tilbage til 1300-tallet ...
Kirker & kapeller

Kollegial Kirken

1600-tallet markerede den gyldne tidsalder for kirken i Saint-Paul de Vence. Her blev kirken i 1666, af biskoppen Antoine Godeau af Vence, rejst til rang ...
Kirker & kapeller

Kirkegården Saint-Paul de Vence

Kirkegården i Saint-Paul de Vence er en af de mest besøgte kirkegårde på Côte d’Azur. Her hviler flere berømtheder, bl.a. Chagall, Escoffier & Maeght.
Kirker & kapeller

Folon kapellet – The White Penitents

Oplev det beundringsværdige Folon kapel, et designværk fra Jean-Michel Folon, som havde stærke bånd til Saint-Paul de Vence.
Annonce

Le Fromager

Le Fromager i Saint-Paul de Vence tilbyder et dejligt lille pitstop, hvor man kan nyde forskellige slags ost, sandwich, tørrede frugter og drikkevarer m.m.
Bar Fontæner

Grand Fontaine 1850

Fontænen er beliggende på den idylliske la Place du Marché (tidligere Place du Marcat), som blev bygget i 1615 af Melchior Martin, en stenhugger fra landsbyen.  
Saint Paul Pladser & Promenader

Place de Gaulle

Lær at spille pétanque på verdens måske mest berømte boulebane på Place de Gaulle og slut oplevelsen af på Café de la Place. Det lokale ...
Mad & Vin

La Colombe d’Or

La Colombe d'Or er en af verdens mest berømte restauranter, som er besøgt af alverdens mest berømte mennesker.
Horse Kunst

Lucky the Horse af Rémi Pesce

Kunstneren, Rémi Pesce, anvendte 3000 hestesko til at skabe Lucky the Horse, der hver repræsenterer Saint-Paul's ca. 3.000 indbyggere.
Kunst

Fondation Maeght kunstmuseum

Beliggende nær den berømte landsby St. Paul de Vence, hilser Fondation Maeght mere end 100.000 besøgende velkommen hvert år i ...
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev