Katedral Notre-Dame-de-la-Nativité

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Katedral Notre-Dame-de-la-Nativité

I og omkring katedral Notre-Dame-de-la-Nativité venter dig nogle helt særlige oplevelser. Jeg ved ikke hvorfor, men kirker og kapeller har en helt særlig tiltrækningskraft, når man er på ferie, i forhold til når man er derhjemme. Og her bliver man bestemt ikke skuffet.

Katedral Notre-Dame de la Nativité – Frankrigs mindste

Her midt i den gamle middelalderby i Vence finder man Frankrigs mindste katedral.

Normalt forventer man, at katedraler er store og imponerende, men det der bestemmer om det er en kirke eller en katedral, er såmænd blot om kirken huser en bisp eller ej.

Og katedral Notre-Dame-de-la-Nativité blev bispens sæde fra omkring år 449, da Saint-Véran blev den første biskop i Vence, og katedralen har siden holdt dette bispesæde i næsten 1500 år.

Dateres tilbage til romerne

Kirken som oprindelig stammer fra år 300 e.Kr. og er bygget på resterne af et tidligere romersk tempel. Katedral Notre-Dame-de-la-Nativité som vi ser den i dag, tog sin form fra omkring 1100-tallet, og mange religiøse artefakter er stadig bevarede. Grundet katedralens lange liv og løbende tilbygning repræsenterer den i dag flere stilarter; blandt andet romansk, gotisk og barok.

Man kan tydeligt se de forskellige bygningsstile på katedral Notre-Dame-de-la-Nativité

Katedralen blev til nationalt monument i 1944 sammen med en lang liste over møbler og andre genstande i katedralen, herunder graven, boderne, busten Saint Véran og Saint Lambert, døbefonten, talerstolen, begravelsesplader, malerier, flere statuer og meget mere.

Katedral Notre-Dame-de-la-Nativité set udefra

Der er to steder hvor man får set Katedralens omfang; fra Place Clemenceau hvor indgangen til katedralen ligger og på bagsiden, på Place Godeau. Området ved Place Godeau var tidligere kirkens sognegård, og her kan man se det gamle kirketårn fra 1300-tallet, som er den højeste bygning i Vence.

Ved selve indgangen skal man særlig lægge mærke til de to sten med romerske inskriptioner, som er muret ind i væggen nær jorden på hver side af indgangen.

Det er romerske stenindvielsestavler, som gengiver indvielsen fra byen Vintium (Vence). Den venstre sten til ære for kejser Gordien den tredje. Det går tilbage til år 239. Stenen til højre viser indvielsen til ære for kejser Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix. Det blev indgraveret i år 220.

Tårnet, Saint Lambert, til venstre ved indgangen til katedralen er fra 1100-tallet.

Indenfor i katedral Norte-Dame-de-la-Nativité

 1. Inden for dørene på væggen til højre i væggen er et fragment af en karolingisk skulptur en fugl, der drikker af en amfora.
 2. Vel indenfor møder man en oversigt over koret fra 16- og 1700-tallet samt det romanske skib.

 3. I søjlerne på hver side af korgangen er der indmuret adskillige karolingiske fragmenter (år 600 til 800) samt på væggene ved indgangen til koret, der vidner om eksistensen af en meget smuk karolingisk kirke fra det 9. århundrede.
 4. Alteret for enden af koret i polykromt marmor (rød og hvid) er flankeret af to forsølvede bustestatuer af Saint Véran og Saint Lambert, fra henholdsvis 1825 og 1826, stående på glaserede kasser, der indeholder knogler fra de to helgener.

  I skibets nordvæg til venstre for alteret ses et orgel fra 1871.

 1. På højre side af korgangen finder man kapellet dedikeret til Saint Véran, biskop af Vence fra 449. Da Saint-Véran døde i 492, blev hans lig placeret i en marmorsarkofag, som i dag er alteret i kapellet dedikeret til ham.

  Saint Vérans marmorsakofag
  Saint Vérans marmorsakofag

  Til venstre for sarkofagen i en glasmontre ses to buster af henholdsvis Saint Véran og Saint Lambert.
  Her hænger også en altertavle i renæssance, der repræsenterer Saint Véran der velsigner folket.

 1. Saint Lambert kapellet, dedikeret til biskoppen af Vence fra 1154. Alteret er bygget oven på hans hellige grav.
 2. Kapellet dedikeret til Jomfru Mary.
 3. Stort kors med Kristus fra 1500-tallet af ukendt kunstner.
 4. Hjørnet med døbefonten er dekoreret med en mosaik af Marc Chagall, der repræsenterer Moses reddet fra vandet. Chagall ville udtrykke glæden ved dåben ved at tage temaet ”Moses reddet fra vandet”. Og det er virkelig glæden, der udstråler fra dens mosaik med sine lyse og varierede farver, blomsterne eller frugterne af træerne på kysten, kvindernes farverige kjoler, solens udstråling og dens refleksioner på vandet.

  Mosaik af Marc Chagall
  Mosaik af Marc Chagall
 5. Storslået altertavle af skytsenglen Gabriel, der ledsager den unge Tobias, fra 1500-tallet. Dette kapel var tidligere ved foden af klokketårnet.
 6. Kapellet for den velsignede nadver. Her kan kan man beundre en af de smukkeste karolingiske udskårne plaketter i Frankrig. Den højeste plakette repræsenterer enten en Phoenix (symbol på opstandelse) eller en ørn (symbol på St. John).

  To malerier, der uden tvivl repræsenterede Saint Véran og Saint Lambert, og til højre i klokketårnsvæggen har man bevaret den gamle dør til provsteboligen, som stammer fra 1400-tallet.

 1. Adgang til tribunerne på 1. etage (kun lejlighedsvis åbent). Her finder man katedralboderne fra 1460. Disse er et fremragende eksempel på træsnit fra 1400-tallet i Provence og blev udført af møbelsnedker Jacques Bellot fra Grasse.

  katedralboderne fra 1460 i katedral Notre-Dame-de-la-Nativité
  På tribunerne på 1. etage (kun lejlighedsvis åbent) finder man katedralboderne fra 1460

  Gallerierne giver adgang til skattekammeret, hvor man blandt andet kan se nogle helt fantastiske paperolles. Paperolles er en helt særlig skulpturteknik udført i papir. Det er en ganske enestående detaljegrad man kan opnå i så små enkeltdele. Man tænker at det kan jo ikke lade sig gøre, men det kan det, og det er en stor oplevelse at se.

Af Tommy Sverre – 2022

Andre oplevelser i Vence
 • Alle
 • Events
 • Fontæner
 • Kirker & kapeller
 • Kunst
 • Markeder
 • Museer
 • Udsigtspunkter
 • Vandreture
 • Vaskehuse
Vandreture

Vandretur – Baou des Blancs Vence

Vandreturen fra centrum I Vence til toppen af Baou des Blancs er en fantastisk smuk og varieret tur året rundt.
Vandreture

Vandretur til Saint-Paul de Vence

Får du lyst til at besøge Saint Paul de Vence på gåben, så er denne vandretur fra Vence centrum lige sagen. Ikke for lang og ...
Kirker & kapeller

Sankt Elisabeth kapel

Kapel Sankt Elisabeth imponerer med sine genfundne frescomalerier af Giovanni Canavesio og dets historie går helt tilbage til 1300-tallet.
Annonce

Ranch El Bronco

Her kan man vandre og leje heste for både begyndere og mere erfarne ryttere. Ranch El Bronco ligger i et naturskønt område med betagende udsigter ...
Markeder

Markeder i Vence

Hvis man virkelig ønsker at føle byens karakter og ægthed, så er et besøg på de velduftende markeder i Vence et must.
Kunst

Vence Museum

Vence Museum - Fondation Émile Hugues ligger i hjertet af det historiske centrum og viser midlertidige udstillinger og kunstnere med tæt tilknytning til byen.
Kirker & kapeller

Katedral Notre-Dame-de-la-Nativité

Her midt i den gamle middelalderby i Vence, finder man Frankrigs mindste katedral med en stor lyd.
Fontæner

Fontæne Peyra

På byens mest idylliske plads står den smukke urneformede fontæne, som oprindeligt stammer fra 1439.
Udsigtspunkter

Udsigtspunktet – F. Moutet med de 4 Baou-bjerge

På udsigtspunkt Fernand Moutet, kan man se udover Lubiane-dalen og hvordan de 4 Baou’s ligger skulder med Baou de Saint-Jeannet som den mest iøjefaldende.
Udvalgte oplevelser i byer tæt på Vence
 • Alle
 • Kirker & kapeller
 • Museer
Saint-Paul de Vence

Kollegial Kirken

1600-tallet markerede den gyldne tidsalder for kirken i Saint-Paul de Vence. Her blev kirken i 1666, af biskoppen Antoine Godeau af Vence, rejst til rang ...
Saint-Paul de Vence

Kirkegården Saint-Paul de Vence

Kirkegården i Saint-Paul de Vence er en af de mest besøgte kirkegårde på Côte d’Azur. Her hviler flere berømtheder, bl.a. Chagall, Escoffier & Maeght.
Saint-Paul de Vence

Célestin Freinet skolen

Den berømte skolelærer og pædagog Célestin Freinet (1896-1966) underviste i Saint-Paul de Vence mellem 1928 og 1933.
Saint-Paul de Vence

Folon kapellet – The White Penitents

Oplev det beundringsværdige Folon kapel, et designværk fra Jean-Michel Folon, som havde stærke bånd til Saint-Paul de Vence.
Saint-Paul de Vence

Fondation Maeght kunstmuseum

Beliggende nær den berømte landsby St. Paul de Vence, hilser Fondation Maeght mere end 100.000 besøgende velkommen hvert år i ...
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev