Colline du Chateau

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Colline du Chateau

Colline du Chateau Nice – solens vugge 
Dette er et af de mest populære turiststeder i byen og samtidig stedet, hvor Nice så dagens lys for omkring år 500 f.Kr., da grækerne grundlagde byen Nizza. 

Hævet 92 meter over havet møder man den mest storslåede udsigt over Nice, Promenade des Anglais og Middelhavet med Baie des Anges. 

Når nogle kalder Collline du Chateau for solens vugge hænger det sammen med, at man her på toppen kan nyde både solens opstigning mod den gamle havn og solnedgangen mod Promenade des Anglais. 

Indtil 1706 lå der på toppen af højen både et citadel og en katedral. I dag er der kun ruinrester tilbage. Til gengæld finder man flere skjulte perler samt en café, gavebutik og den fantastiske udsigt.  

Bakken er et populært sted for familier, da det har en legeplads øverst, plads til at løbe rundt og et picnicområde. Du kan udforske, hvad der er tilbage af slottet, se ruinerne af den gamle katedral og nyde Le Park du Chateau, kirkegårdene og det fine kapel Sainte Trinite.  

Du kan følge de mosaikbelagte stier, der bugter sig gennem de grønne områder og opdage et flot anlagt vandfald. 

Det flot anlagte vandfald giver lidt kølige stænk i sommervarmen – ©cityxee.com

Chateauet lukker om natten, men der er en weekend om året, hvor du kan gå op til det majestætiske Chateau om natten. Fête de la Chateau er en gratis fest over to nætter den sidste lørdag og søndag i juni. Den har en slags hippie stemning og er lidt af en musikalsk hodgepodge, men det er det hele værd, alene for den ekstraordinære månelysudsigt over Nice.  

Der er flere veje op til toppen 
Alt efter hvilken form man er i og lyst til trapper, er der flere veje til toppen af Colline du Chateau. 

Den letteste og mindst udmattende er absolut at tage den gratis elevator, som er placeret lige under Bellanda Tower tæt på hotel Suisse. Denne elevator har sin egen historie, da den blev bygget af tyskerne under 2. verdenskrig og tjente som vareelevator. Den er siden bygget om og når man kører med den op, kan man se nogle af de tunneller tyskerne havde påbegyndt udgravninger på. 

Vil du gerne bruge dine ben og få lidt sved på panden, så kan du enten tage de godt 300 trappetrin, der starter tæt ved elevatoren eller en af de andre mindre krævende veje fra den gamle bydel, Montée du Chateau (ikke langt fra Palais Lascaris) eller Montée Eberlé som ligger tæt på Place de Garabaldi. 

Historien bag Colline du Chateau 
Bakketoppen havde to vigtige ting, der gjorde den til det oplagte sted at slå sig ned. For det første var her rindende vand, og for det andet var placeringen strategisk stærk. 

Fra omkring år 1000 lå der et middelalderligt slot, en katedral og en lille landsby omgivet at stærke fæstningsmure. Det var på det tidspunkt et af de mest formidable fæstningsanlæg langs middelhavskysten. Rygtet sagde at fæstningen var umulig at erobre. 

Som indbyggertallet voksede steg behovet for at bosætte sig ned langs bakkedraget og på den måde opstod det, vi i dag kender som den gamle bydel i Nice. 

Slottet, katedralen og fæstningsmurene blev revet ned på ordre af Ludvig XIV i 1706. Dengang tilhørte Nice Amt hertugdømmet Savoy, og i en krig med Frankrig lykkedes det de franske tropper at indtage slottet, som efter sigende ikke kunne erobres. For aldrig at skulle være nødt til at erobre det igen, beordrede Ludvig XIV nedrivningen. 

Bellanda Tower 
Dette tårn er legendarisk og en af de mest ikoniske bygninger på Promenade des Anglais.  

Det byder på en betagende udsigt og er et godt sted lige at få pusten på vej op til slotsparken, hvis man har valgt at tage trapperne. 

Med et overfladeareal på 470m2, hævet 92 meter over havet, dekoreret med et smukt skilderhus med et farverigt tegltag, som er prydet med keramiske mosaikker med græske motiver, er det frem for alt en berømt terrasse med en diameter på 24 meter, der tilbyder en spektakulær panoramaudsigt over Baie des Anges. 

Det er dog ikke det oprindelige tårn, som indgik i befæstningsmuren for det tidligere citadel. Det blev revet ned sammen med resten af befæstningen af Ludvig XIV i 1706. Dengang hed tårnet Saint Elmo med henvisning til sømændenes skytsengel. 

Genopstår og huser Hector Berlioz 
Bellanda tårnet bliver genopført i 1824 af familien Clarissy og indgår på det tidspunkt som en del af deres pensionat. Det er blandt andet her, at den berømte franske komponist Hector Berlioz bor og komponerer åbningen af King Lear. 

Under 2. verdenskrig anvender tyskerne bygningen til motionsrum, og i starten af 60’erne overgår ejendomsretten til kommunen. I årene 1963-2002 husede Bellanda-tårnet et maritimt museum. 

Vandfaldet 
Som en del af by-forskønnelsen i 1885, på ruinerne af det gamle fangehul, blev dette dekorative vandfald bygget. Det tjente samtidig som overløb for bassinerne i Nice’ første moderne vandforsyning bygget i 1867 og beliggende i Peillon ca. 20 km nordøst for Nice. 

Kirkegårdene, mindesmærker & kapellet 
Der er to kirkegårde, et mindesmærke for holocaust samt et kapel i den nordlige ende af parkområdet. En kristen og en jødisk kirkegård, som stammer fra 1783, og kapellet fra 1935. Sidstnævnte bygget af Nice’ chefarkitekt Francois Aragon, i en flot okkerfarve med barokke accenter og fresker underskrevet af Aragon.  

Den lille allé, der leder op til kapellet fra Montée Eberlé er opkaldt efter arkitekten – Allée Francois Aragon. 

Af Tommy Sverre / 2021

Alle ugens dage 08.30-20.00

Andre oplevelser i Nice
  • Alle
  • Borge & slotte
  • Events
  • Haver & parker
  • Havne & Øer
  • Kirker & kapeller
  • Kunst
  • Markeder
  • Museer
  • Pladser & Promenader
Pladser & Promenader

Gamle by i Nice – Vielle Ville

Den gamle by i Nice er utrolig charmerende med sine hyggelige små gader, smalle huse malet i betagende sydlandske farver samt velholdte historiske bygninger.

Events

Nice Karneval

Karnevallet i Nice er to ugers intens forårsfest på den franske riviera. Oplev karnevalsoptogene, de farvestrålende kostumer og lokkende sambarytmer, som fylder gaderne i Nice sammen med tusindvis af tilskuere.

Dyreparker

Phoenix Park

Phoenix Park er en smuk botanisk og zoologisk park med spændende oplevelser til både børn og voksne. Med et af Europas største drivhuse byder parken…

Kunst

Museum for moderne kunst – MAMAC

Beliggende i hjertet af byen, tæt på Place Garibaldi, udstiller MAMAC museet moderne og samtidskunst fra 1950’erne til i dag. 

Borge & slotte

Villa Masséna museum

Villa Masséna er en arkitektonisk juvel fra Belle Époque perioden og rummer i dag et museum for historien om Nice og memorabilia om Napoleon.

Kunst

Museum Matisse Nice

Museum Matisse i Nice er et bymuseum og dedikeret til Henri Matisse’ liv og værker, da han tilbragte meget af sit liv i Nice og Côte d’Azur-regionen.

Kirker & kapeller

Den russiske kirke i Nice – Katedral Saint-Nicholas

Dette er en af de flotteste russiske kirker af sin art uden for Rusland. Det er som et udsnit af Sankt Peters Pladsen i Moskva, blot placeret midt i Nice.

Markeder

Markederne på Cours Saleya

Markederne på Cours Saleya præsenterer fire forskellige markeder. Det mest kendte er blomstermarkedet Marché aux Fleurs, der afholdes tirsdag til søndag.

Borge & slotte

Casino Palais de la Mediteranée

Dette er et af de smukkeste paladser på Promenade des Anglais og et arkitektonisk vidnesbyrd på Art-Deco perioden fra starten af 1900-tallet

Borge & slotte

Lascaris palæet

I hjertet af den gamle bydel på rue Droite ligger dette ekstraordinære palæ. Det er et sandt monument i den franske barokke stil, dekoreret med fresker, luksuriøst indrettede værelser og ..

Pladser & Promenader

Masséna pladsen

Place Masséna er et historisk torv i Nice, som forbinder den gamle bydel med den mere moderne nordlige del af byen.

Kunst

Museum Chagall Nice

Museum Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på …

Havne & Øer

Lympia havnen

Den gamle havn i Nice – Lympia havnen Dette er en af de mest populære havne i Europa …

Haver & parker

Jardin Albert 1.

Jardin Albert 1 er en af Nice’ absolut ældste offentlige haver og man kan næste ikke undgå at møde den enten ..

Pladser & Promenader

Promenade des Anglais

Denne 7 km lange promenade er indbegrebet af Nice og den franske riviera. Et ikonisk vartegn, som i dag tiltrækker alverdens…

Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev