Colline du Chateau – Slotsbjerget

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Colline du Chateau – Slotsbjerget

Colline du Chateau, Slotsbjerget, er et af de mest populære turiststeder i byen og samtidig stedet, hvor Nice så dagens lys omkring år 500 f.Kr., da grækerne grundlagde byen Nizza. 

Udsigt over Nice fra Colline du Chateau
Udsigten over Nice fra Colline du Chateau er ganske imponerende – ©cityxee.com

Colline du Chateau Nice – solens vugge 

Colline du Chateau også kaldet Slotsbjerget, ligger hævet 92 meter over havet, og her har man den mest storslåede udsigt over Nice, Promenade des Anglais og Middelhavet med Baie des Anges. 

Når nogle kalder Collline du Chateau for solens vugge hænger det sammen med, at man her på toppen kan nyde både solens opstigning mod den gamle havn og solnedgangen mod Promenade des Anglais. 

Indtil 1706 lå der på toppen af højen både et citadel og en katedral. I dag er der kun ruinrester tilbage. Til gengæld finder man flere skjulte perler, samt en café, gavebutik og den fantastiske udsigt.  

Bakken er et populært sted for familier, da det har en legeplads øverst, plads til at løbe rundt og et picnicområde.

Du kan udforske, hvad der er tilbage af slottet, se ruinerne af den gamle katedral og nyde Le Park du Chateau, kirkegårdene og det fine kapel Sainte Trinite.  

Du kan følge de mosaikbelagte stier, der bugter sig gennem de grønne områder og opdage et flot anlagt vandfald. 

Det flot anlagte vandfald giver lidt kølige stænk i sommervarmen – ©cityxee.com

Chateauet lukker om natten, men der er en weekend om året, hvor du kan gå op til det majestætiske Chateau om natten. Fête de la Chateau er en gratis fest over to nætter den sidste lørdag og søndag i juni. Den har en slags hippie-stemning og er lidt af en musikalsk hodgepodge, men det er det hele værd, alene for den ekstraordinære månelysudsigt over Nice.  

Der er flere veje op til Colline du Chateau

Alt efter hvilken fysisk form man er i og lyst til trapper, er der flere veje til toppen af Colline du Chateau. 

Den letteste og mindst udmattende er absolut at tage den gratis elevator, som er placeret lige under Bellanda Tower tæt på hotel Suisse.

Denne elevator har sin egen historie, da den blev bygget af tyskerne under 2. verdenskrig og tjente som vareelevator. Den er siden bygget om og når man kører med den op, kan man se nogle af de tunneller tyskerne havde påbegyndt udgravninger på. 

Vil du gerne bruge dine ben og få lidt sved på panden, så kan du enten tage de godt 300 trappetrin, der starter tæt ved elevatoren eller en af de andre mindre krævende veje fra den gamle bydel, Montée du Chateau (ikke langt fra Palais Lascaris) eller Montée Eberlé som ligger tæt på Place de Garibaldi. 

Historien bag Colline du Chateau 

Bakketoppen havde to vigtige ting, der gjorde den til det oplagte sted at slå sig ned. For det første var her rindende vand, og for det andet var placeringen strategisk stærk. 

"<em

Fra omkring år 1000 lå der et middelalderligt slot, en katedral og en lille landsby omgivet at stærke fæstningsmure. Det var på det tidspunkt et af de mest formidable fæstningsanlæg langs middelhavskysten. Rygtet sagde at fæstningen var umulig at erobre. 

Som indbyggertallet voksede steg behovet for at bosætte sig ned langs bakkedraget og på den måde opstod det, vi i dag kender som den gamle bydel i Nice. 

Slottet, katedralen og fæstningsmurene blev revet ned på ordre af Ludvig XIV i 1706. Dengang tilhørte Nice Amt hertugdømmet Savoy, og i en krig med Frankrig lykkedes det de franske tropper at indtage slottet, som efter sigende ikke kunne erobres. For aldrig at skulle være nødt til at erobre det igen, beordrede Ludvig XIV nedrivningen. 

Bellanda Tower 

Dette tårn er legendarisk og en af de mest ikoniske bygninger på Promenade des Anglais.  

Bellanda Tower I Nice ved Colline du Chateau
Det ikoniske Bellanda Tower i Nice for foden af Colline du Chateau – ©cityxee.com

Det byder på en betagende udsigt og er et godt sted lige at få pusten på vej op til slotsparken, hvis man har valgt at tage trapperne. 

Med et overfladeareal på 470m2, hævet 92 meter over havet, dekoreret med et smukt skilderhus med et farverigt tegltag, som er prydet med keramiske mosaikker med græske motiver, er det frem for alt en berømt terrasse med en diameter på 24 meter, der tilbyder en spektakulær panoramaudsigt over Baie des Anges. 

Det er dog ikke det oprindelige tårn, som indgik i befæstningsmuren for det tidligere citadel. Det blev revet ned sammen med resten af befæstningen af Ludvig XIV i 1706. Dengang hed tårnet Saint Elmo med henvisning til sømændenes skytsengel. 

Bellanda genopstår og huser Hector Berlioz 

Bellanda tårnet bliver genopført i 1824 af familien Clarissy og indgår på det tidspunkt som en del af deres pensionat. Det er blandt andet her, at den berømte franske komponist Hector Berlioz bor og komponerer åbningen af King Lear. 

Under 2. verdenskrig anvender tyskerne bygningen til motionsrum, og i starten af 60’erne overgår ejendomsretten til kommunen. I årene 1963-2002 husede Bellanda-tårnet et maritimt museum. 

Vandfaldet 

Som en del af by-forskønnelsen i 1885, på ruinerne af det gamle fangehul, blev dette dekorative vandfald bygget. Det tjente samtidig som overløb for bassinerne i Nice’ første moderne vandforsyning bygget i 1867 og beliggende i Peillon ca. 20 km nordøst for Nice. 

vandfald på Colline du Chateau i Nice
På vejen rundt møder man det flotte og kunstigt anlagte vandfald – ©cityxee.com

Kirkegårdene, mindesmærker & kapellet 

Der er to kirkegårde, et mindesmærke for holocaust samt et kapel i den nordlige ende af parkområdet. En kristen og en jødisk kirkegård, som stammer fra 1783, og kapellet fra 1935. Sidstnævnte bygget af Nice’ chefarkitekt Francois Aragon, i en flot okkerfarve med barokke accenter og fresker underskrevet af Aragon.  

Den lille allé, der leder op til kapellet fra Montée Eberlé er opkaldt efter arkitekten – Allée Francois Aragon. 

Af Tommy Sverre – opdateret 2024

Alle ugens dage 08.30-20.00

CityXee anbefaler disse ture / oplevelser på Côte d'Azur

Andre oplevelser i Nice
 • Alle
 • Borge & slotte
 • Dyreparker
 • Events
 • Haver & parker
 • Havne & Øer
 • Kirker & kapeller
 • Kunst
 • Markeder
 • Museer
 • Pladser & Promenader
 • Ruiner
 • Sejlture
 • Udsigtspunkter
 • Vandreture
Sejlture

Bådtur til Monaco fra Nice, Cannes eller Mandelieu

National Musée du Sport à Nice Museer

Det Nationale Sportsmuseum i Nice

Saint-Tropez set fra luften Sejlture

Bådtur til Saint-Tropez fra Nice eller Cannes

Haver & parker

Kloster Notre-Dame de Cimiez

Pladser & Promenader

Garibaldi Plads Nice

Vandretur Vandreture

Vandretur Nice – Villefranche-sur-Mer

Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev