Chateau du Castellet

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Chateau du Castellet

Nordvest for Baou de St. Jeannet på toppen af en højderyg ligger Le Castellet eller Chateau du Castellet; en stor ruin, der tidligere var et slot. Herfra er der en fantastisk udsigt over Cagnes kløfter og den frugtbare Cagne-dal.

ruin af Chateau du Castellet nordvest for Baous de Saint Jeannet
Ruinerne af det daværende Chateau du Castellet – ©cityxee.com

Historien starter i 1200-tallet

Chateau du Castellet optræder første gang i historien i 1250 takket være den legendariske Romée de Villeneuve, den første baron af Vence og sénéschal fra Provence i 1236.

En sénéchal var i middelalderen en stor embedsmand, der styrede finans- og retsvæsen samt hoffets husholdning.

Han udpegede sin søn Paul som direkte og universel arving over herredømmerne La Gaude, Saint-Jeannet, Le Castellet og som co-seigneurie af Vence. 

Vigtig i 1200-tallet

Det ser det ud til, at Le Castellet i det 13. århundrede var lige så vigtig som dets naboer La Gaude og Saint-Jeannet.

Le Castellet blev igen nævnt i 1309 – et år efter beslaglæggelsen af tempelriddernes ejendomme, før de forsvandt fra krønikerne og derefter blev legendariske.

Legenden om guld fra Le Castellet

Le Castellet har sin egen legende, som efter sigende stammer fra et fund af guldmønter gemt i væggene.

Denne legende starter med en beretning fra forfatter og marinelæge Laurent Jean Baptiste Bérenger-Feraud’s bog ”Popular Tales of Provençaux de l’Antiquité et du Moyen-Age” fra 1887.

Her beretter Bérenger-Feraud om en fætter til Romée de Villenueve, Arnaud de Villenueve (også kendt som Arnaldus de Villa Nova).

læge og alkymist Arnaud de Villenueve
Alkymist og læge Arnaud de Villenueve / Arnaldus de Villa Nova – ©Wikipedia

Arnaud var en berømt alkymist og læge, som i 1285 var blevet udnævnt til første læge for kongen af Aragon Pierre III.

Han skulle efter sigende have forvandlet jern til guld ved en pavelig domstol i Rom, og han søgte derefter de vise stens hemmelighed, som blev anvendt til omdannelsen.

Hvorfor skulle en så lærd og berømt mand opholde sig på et så beskedent sted som Le Castellet?

Der er to ting, der styrker denne sagnfortælling. For det første indeholder klipperne omkring Le Castellet de særlige kalksten, som efter sigende skulle være en del af omdannelsesprocessen af jern til guld.

Guld findes i 1938

Dernæst styrkes sagnet af et virkeligt fund af guldmønter. Disse skulle være gemt i væggene på Le Castellet. Det stammer fra 1938, da Janin Trastour opdager forskellige guldstykker i en keramikkrukke gemt i væggen.

Han skulle siden have betroet sin hemmelige opdagelse til landsbyens ældste, Monsieur Gastau. Han forsvandt siden sporløst……

Men inden vi lader os gribe for meget af beretningen, skal vi huske at Le Castellet i middelalderen blev anvendt som tilflugtssted, når der var invasioner fra byerne langs kysten.

Man flygtede hertil med sine mest kostbare ejendele, indtil faren var drevet over. Derefter kunne man atter kunne vende tilbage til sin bolig.

Så måske stammer denne Castellet-skat fra den berømte alkymist Arnaud de Villenueve eller måske fra en rigmand, der søgte tilflugt og gemte sine skatte for ivrige røvere?

Under alle omstændigheder står ruinen Chateau du Castellet der i dag og kan besøges. Og så må man lytte og lade de tavse vægge tale.

Sådan kommer man til Chateau du Castellet

For at komme til Le Castellet skal man have vandreskoene på og tage turen fra Saint-Jeannet.

Det er en rigtig fin tur, og man kan vælge at tage hele rundturen øst om Baou de Saint-Jeannet (ca. 4,5 km og 6 km inkl. Baou de Saint-Jeannet). Eller den lidt kortere vej fra byens vestlige side (ca. 4 km).

Dejligt sted for picnic

Ved Le Castellet kan man passende holde et picnic-stop og nyde den flotte udsigt over Cagne-dalen. Her kan man se både Baou de Saint-Jeannet og Baou de Noirs i nye flotte vinkler og med Middelhavet som baggrund.

Nord for Le Castellet går der stier videre til den øvre del af Cagne-dalen med byerne Bézaudun og Coursegoules.

Se udvalget af vandreture her.

Rutekort til  Chateau du Castellet:

Vandreture på Côte d'Azur
Udsigte fra vandreruten La Tête de Chien ved LA Turbie La Turbie

La Tête de Chien vandretur med ekstraordinære udsigter

Vandretur Tête de Chien udsigtspunktet giver dig de mest spektakulære udsigter over den franske Riviera og Monaco med Le Rocher, klippen med den gamle bydel.
Le Haut Montet CAussols Gourdon

Vandretur Le Haut Montet Caussols – til radarstationen for civil luftfart

Vandretur Le Haut Montet Caussols til radarstationen for civil luftfart, er en familievenlig vandretur oplagt til picnic.
Saint-Jean-Cap-Ferrat

David Niven Promenaden på Saint-Jean-Cap-Ferrat

En ganske kort gåtur langs Promenade Maurice-Rouvier byder på en meget smuk kyststrækning ved Saint-Jean-Cap-Ferrats østlige side.
Roquebrune-Cap-Martin

Vandretur Le Corbusier – Roquebrune-Cap-Martin

Den populære vandretur Le Corbusier går langs havet mellem Roquebrune-Cap-Martin og Menton.
Vence

Vandretur – Baou des Blancs Vence

Vandreturen fra centrum I Vence til toppen af Baou des Blancs er en fantastisk smuk og varieret tur året rundt.
Vandretur La Brague Biot/Valbonne Biot

Vandretur Sentier de la Brague – Biot/Valbonne

Vandretur Sentier de la Brague er en naturskøn skovtur, som man enten går fra Biot eller Valbonne. Det et smukt skovområde, som er særlig behagelig ...
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev