Chateau du Castellet

Chateau du Castellet

Nordvest for Baou de St. Jeannet på toppen af en højderyg ligger Le Castellet eller Chateau du Castellet; en stor ruin, der tidligere var et slot. Herfra er der en fantastisk udsigt over Cagnes kløfter og den frugtbare Cagne-dal.

ruin af Chateau du Castellet nordvest for Baous de Saint Jeannet
Ruinerne af det daværende Chateau du Castellet – ©cityxee.com

Historien starter i 1200-tallet

Chateau du Castellet optræder første gang i historien i 1250 takket være den legendariske Romée de Villeneuve, den første baron af Vence og sénéschal fra Provence i 1236.

En sénéchal var i middelalderen en stor embedsmand, der styrede finans- og retsvæsen samt hoffets husholdning.

Han udpegede sin søn Paul som direkte og universel arving over herredømmerne La Gaude, Saint-Jeannet, Le Castellet og som co-seigneurie af Vence. 

Vigtig i 1200-tallet

Det ser det ud til, at Le Castellet i det 13. århundrede var lige så vigtig som dets naboer La Gaude og Saint-Jeannet.

Le Castellet blev igen nævnt i 1309 – et år efter beslaglæggelsen af tempelriddernes ejendomme, før de forsvandt fra krønikerne og derefter blev legendariske.

Legenden om guld fra Le Castellet

Le Castellet har sin egen legende, som efter sigende stammer fra et fund af guldmønter gemt i væggene.

Denne legende starter med en beretning fra forfatter og marinelæge Laurent Jean Baptiste Bérenger-Feraud’s bog ”Popular Tales of Provençaux de l’Antiquité et du Moyen-Age” fra 1887.

Her beretter Bérenger-Feraud om en fætter til Romée de Villenueve, Arnaud de Villenueve (også kendt som Arnaldus de Villa Nova).

læge og alkymist Arnaud de Villenueve
Alkymist og læge Arnaud de Villenueve / Arnaldus de Villa Nova – ©Wikipedia

Arnaud var en berømt alkymist og læge, som i 1285 var blevet udnævnt til første læge for kongen af Aragon Pierre III.

Han skulle efter sigende have forvandlet jern til guld ved en pavelig domstol i Rom, og han søgte derefter de vise stens hemmelighed, som blev anvendt til omdannelsen.

Hvorfor skulle en så lærd og berømt mand opholde sig på et så beskedent sted som Le Castellet?

Der er to ting, der styrker denne sagnfortælling. For det første indeholder klipperne omkring Le Castellet de særlige kalksten, som efter sigende skulle være en del af omdannelsesprocessen af jern til guld.

Guld findes i 1938

Dernæst styrkes sagnet af et virkeligt fund af guldmønter. Disse skulle være gemt i væggene på Le Castellet. Det stammer fra 1938, da Janin Trastour opdager forskellige guldstykker i en keramikkrukke gemt i væggen.

Han skulle siden have betroet sin hemmelige opdagelse til landsbyens ældste, Monsieur Gastau. Han forsvandt siden sporløst……

Men inden vi lader os gribe for meget af beretningen, skal vi huske at Le Castellet i middelalderen blev anvendt som tilflugtssted, når der var invasioner fra byerne langs kysten.

Man flygtede hertil med sine mest kostbare ejendele, indtil faren var drevet over. Derefter kunne man atter kunne vende tilbage til sin bolig.

Så måske stammer denne Castellet-skat fra den berømte alkymist Arnaud de Villenueve eller måske fra en rigmand, der søgte tilflugt og gemte sine skatte for ivrige røvere?

Under alle omstændigheder står ruinen Chateau du Castellet der i dag og kan besøges. Og så må man lytte og lade de tavse vægge tale.

Sådan kommer man til Chateau du Castellet

For at komme til Le Castellet skal man have vandreskoene på og tage turen fra Saint-Jeannet.

Det er en rigtig fin tur, og man kan vælge at tage hele rundturen øst om Baou de Saint-Jeannet (ca. 4,5 km og 6 km inkl. Baou de Saint-Jeannet). Eller den lidt kortere vej fra byens vestlige side (ca. 4 km).

Dejligt sted for picnic

Ved Le Castellet kan man passende holde et picnic-stop og nyde den flotte udsigt over Cagne-dalen. Her kan man se både Baou de Saint-Jeannet og Baou de Noirs i nye flotte vinkler og med Middelhavet som baggrund.

Nord for Le Castellet går der stier videre til den øvre del af Cagne-dalen med byerne Bézaudun og Coursegoules.

Se udvalget af vandreture her.

Se ruten til  Chateau du Castellet på turkortet efter 360-graders fotoet.

360-graders foto (drejes med mus eller finger):

Vandreture på Côte d'Azur
Vandreture

De bedste kyststier på Côte d’Azur

Er du fascineret af det krystalklare glitrende sydfranske middelhav, den spændende flora og auraen af de herskabelige gamle villaer, der præger landskabet, så er disse populære vandrestier langs kysten lige noget for dig.

Monaco

Vandretur Monaco – Mala Beach

Vandreturen fra Monaco til Mala Beach (Cap d’Ail) er en flot og oplevelsesrig tur langs kysten mellem Monaco og Cap d’Ail. Og Mala Beach er en af de mest idylliske strande på hele Côte d’Azur.

Nice

Vandretur Nice – Villefranche-sur-Mer

Denne vandretur fra Nice til Villefranche-sur-Mer er en af de smukkeste kyststier langs den franske riviera. Med start i Nice’ gamle havn Lympia og endestation i den utrolig pittoreske lille havneby Villefranche.

Saint-Jean-Cap-Ferrat

Vandretur rundt Cap-Ferrat

Denne vandretur rundt Cap-Ferrat er en fantastisk måde at opleve skønheden ved den franske rivieras kystlinje på. Den er dejlig varieret og let at gå.

Chemin de Nietzsche èze Èze

Vandretur Sentier Nietzsche Èze

Sentier Nietzsche er en skøn lille vandretur på blot 2 x 2,1 km opkaldt efter den tyske filosof Friedrich Nietzsche. Gå den enten fra Èze-Bord-de-Mer eller fra Èze Village.

Saint-Jeannet

Baou de Saint-Jeannet

Baou de Saint Jeannet står som et markant og ikonisk monument på Côte d’Azur og giver den lille landsby Saint Jeannet et strejf af berømmelse og besøg fra alverdens egne.

Coursegoules

Vandretur Coursegoules – Circuit de Viériou

På denne vandretur fra Coursegoules – Circuit de Viériou – oplever man nogle af de absolut mest fantastiske udsigter fra Cherions højderyg

Mandalieu-la-Napoule

Vandretur i Mimoseskoven i Mandelieu

Giv dig selv en helt særlig oplevelse med denne vandretur i Mimoseskoven i Mandelieu, hvor du drages ind i mimosernes gule verden.

Vence

Vandretur til Saint-Paul de Vence

Får du lyst til at besøge Saint Paul de Vence på gåben, så er denne vandretur fra Vence centrum lige sagen. Ikke for lang og ikke for anstrengende, men derimod smuk og hyggelig.

Tourrettes-sur-Loup

Domaine des Courmettes

Domaine des Courmettes er beliggende for foden af Pic de Courmettes i en højde af 850 m og et flot udgangspunkt for både picnic og vandreture.

Vence

Ranch El Bronco

Her kan man vandre og leje heste for både begyndere og mere erfarne ryttere. Ranch El Bronco ligger i et naturskønt område med betagende udsigter over…

Antibes

Vandretur rundt Cap d’Antibes

Denne vandretur er simpelthen fantastisk på mange måder og der venter en perlerække af flotte indtryk på den ca. 4,8 km lange tur.

Saint-Paul de Vence

Gåtur langs den vestlige brystning

Stien går langs brystningen, for foden af byens murer, som stammer fra det 16 århundrede. Her er flotte udsigter og man kan opleve brystningens …

Tourrettes-sur-Loup

Vandretur Pié Martin

Med udgangspunkt tæt på centrum starter denne fine og hyggelige vandretur. Turen går gennem et hyggeligt villakvarter og dernæst et ..

Scroll til toppen

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.