Renoir Museum

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Renoir Museum

Renoir var en fransk impressionistisk maler, som på en rejse langs den italienske og franske riviera i 1882 blev forelsket i Côte d’Azur og senere levede sine sidste år i Cagnes-sur-Mer.

Renoirs hus i Cagnes-sur-Mer
Huset som Renoir fik bygget på grunden Domaine des Collettes I 1907 – ©cityxee.com

Renoir Museum i Cagnes-sur-Mer

I dag kan man opleve det autentiske hus på grundstykket som Auguste Renoir (1841-1919) købte i 1907. Her hyrede han Nice-arkitekten Jules Febvre til at bygge en stor bolig, som i dag huser hans museum.

Boligen fremstår, som da Renoir levede der, og indeholder bl.a. dagligstue, spisestue og atelier med staffelier og pensler samt 15 originale malerier af Renoir.

spisestue Renoirs hus i Cagnes
Spisestue i Renoirs hus – ©cityxee.com

Renoir flytter til Cagnes i 1903

Auguste Renoir sydfranske periode startede i Cagnes på det daværende Hotel Savournin tæt ved den nuværende Place de Gaulle. Siden flyttede han hen på postkontoret, som i dag er Hotel de Ville.

Han strejfede rundt i området og ledte efter motiver, da han opdager området Domaine des Collettes – en lille gård beplantet med gamle oliventræer, fyrretræer og appelsintræer. Her fandt han ro og inspiration til sine motiver, og købte derefter grunden i 1907. Renoir skabte her blandt andet Les Grandes Baigneuses, som i dag er udlånt af Musée d’Orsay i Paris til Renoir museet.

Ejendommen, som ligger på den otte hektarer stor grund på bakkeskråningen uden for den gamle by, har en fortryllende panoramaudsigt over området til middelalderbyen Haut-de-Cagnes.

Renoir samlingen på museet

De femten malerier af Renoir, der præsenteres i huset, giver et overblik over alle de temaer, maleren holdt af: nøgenbilledet (Les Cariatides, Les Grandes Baigneuses), portrættet (Coco lisant , Madame Pichon ), landskabet, især illustreret af tre billeder af Collettes have eller det omkringliggende landskab (La Ferme, Paysage aux Collettes og La vallée de la Cagne og Le baou de Saint Jeannet)

Samlingen er også blevet beriget med malerier af andre malere. Ikke mindst Albert André, som ofte besøgte Renoir i huset Domaine des Collettes.

Et af Renoirs mest kendte værker- “Les Grandes Baigneuses”, som kan opleves i Renoir Museum

Renoir startede karrieren som 13-årig

Renoir viste allerede i en ung alder sine kunstneriske talenter frem. Fra han var 13 til 18 år malede han porcelæn på en porcelænsfabrik, og for det arbejde tjente han så godt, at han kunne fordybe sig i malerkunsten.

Som 21-årig rejste han i 1862 til Paris for at studere kunst. Han blev elev hos Charles Gleyre, men endnu vigtigere var, at han her mødte Claude Monet og Alfred Sisley, som han blev rigtig gode venner med.

I 1864 udstillede han værker på Salon de Paris, men hans værker fik ikke den helt store opmærksomhed i de næste ti år. Den største grund hertil skal nok findes i de internationale uroligheder og pengeknapheden forårsaget af den fransk-preussiske krig.

Senere, i 1871, malede Renoir tit på bredden af Seinen og i skoven ved Fontainebleau sammen med sine nye pariser-venner.

Renoir blev verdenskendt

Han oplevede sin første kunstneriske succes i 1874 på den første impressionistiske udstilling, som blev afholdt i Paris, og senere i London samme år. 

I 1881 begyndte Renoir sine verdensrejser. Først rejste han til Italien for at se renæssancemestrenes værker og senere til Algeriet, hvor han fulgte i Eugene Delacroix’ fodspor. 

Det var på denne rejse, at han blev alvorligt syg med lungebetændelse, hvilket beskadigede hans åndedrætssystem permanent. Dette var en af årsagerne til, at han derefter søgte mod Côte d’Azurs mildere klima og til sidst endte med at bosætte sig i Cagnes.

Hans sidste år i Cagnes

I de senere år af sit liv var Renoir meget plaget af svær leddegigt. Den kroniske sygdom tvang ham til at sidde i en kørestol, men dette afholdte ham ikke fra at male. Hans gigt blev til sidst så slem, at hænder og skuldrer var permanent deforme, hvilket krævede, at han ændrede sin maleteknik for stadig at kunne male. 

Et maleri af BERT, som hænger i Renoirs hus, viser tydeligt hvor hårdt Renoir var ramt af leddegigt i sine hænder.

“Les mains de Renoirs” af BERT

Før sin død i 1919 rejste Renoir til Louvre for at se sine egne malerier hænge i det verdensberømte museum sammen med alle de andre store mestres værker. Han var en produktiv kunstner, som skabte flere tusinde kunstværker i sin levetid. Her i blandt nogle af de mest kendte malerier i kunstverdenen.

Renoir familiens tidslinje

Se Renoir-familiens tidslinje her: Renoir-familien 1841 til 1960

Af Tommy Sverre & M. Mortensen opdateret 2024

Alle dage undtagen tirsdag
10-12 og 14-17

Tirsdag lukket.

Andre oplevelser i Cagnes-sur-Mer
  • Alle
  • Actionsport
  • Borge & slotte
  • Kirker & kapeller
  • Kunst
  • Museer
Borge & slotte

Grimaldi Slot i Haut-de-Cagnes

Det imponerende Grimaldi Slot fra 1309 fungerer i dag som museum for henholdsvis kunst og oliventræet og tilbyder en spektakulær udsigt.
Renoirs Kunst

Renoir Museum

Renoir Museum viser hvordan Auguste Renoir boede i sine sidste dage i Cagnes-sur-Mer. Oplev 15 originale malerier samt den imponerende store grund.
Actionsport

Hippodrome – Côte d’azur

Tag på hestevæddeløbsbanen i Cagne-sur-Mer og få en anderledes oplevelse med højspænding, adrenalin og international gastronomi.
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev