Franske juletraditioner

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Franske juletraditioner

Kom i julestemning sammen med Vanessa Balsby, redaktør for Club Danois. Hun fortæller her om sit møde med de franske juletraditioner, som er ganske anderledes end de danske.

Place Massena følger de franske juletraditioner og er pyntet op til Jul
Place Masséna i Nice pyntet op til jul – ©cityxee.com

Franske juletraditioner

I Danmark koger vi klejner, vi danser om juletræet, og vi hygger os med Disneys Juleshow, mens vi spiser konfekt, mens vi drømmer om en hvid jul, ligesom dengang, jeg kun knapt selv kan huske. Vi spiser and, flæskesteg, medisterpølse, rødkål, brunede kartofler og SOVS, og så forsøger vi at fordøje det hele, mens vi syngende danser om juletræet.

Men hvad gør man i Frankrig? Hvilke juletraditioner har man i det multikulturelle land?

I Frankrig hører kalkunsteg med kastanjer, skaldyr, Foie gras og champagne sig julen til. Man kan næsten være helt sikker på, at der står østers, røget laks og Foie gras på bordet juleaften – ”Réveillon de Noël”. Gaverne er der tradition for at åbne efter midnat eller Juledag om morgenen, hvor man som regel også spiser kalkunstegen.

fois gras på en juleterllerken
Foie gras, gåselever er en traditionel fransk forret på det franske julebord – ©cityxee.com

13 desserter

Arrangeret på de 3 duge, i midten af de 3 lys eller de 3 lysestager, og de 3 kopper hvede fra Sainte-Barbe (symbol på treenigheden), repræsenterer de tretten desserter antallet af gæster under den sidste nadver, et måltid at bringe Kristus og de tolv apostle sammen.

De 13 desserter blev traditionelt spist efter midnatsmessen. Ifølge traditionen skal man smage hver af de 13 desserter. Derfor er det også en god ide at skære dem i små stykker.

indgredienser til juledesserter i følge franske juletraditioner
Til det provençalske julebord hører sig 13 dersserter til – ©cityxee.com

Desserterne har igennem historien og ifølge traditionerne bestået af:

  • Nødder
  • Tørrede figner
  • Rosiner
  • Dadler
  • Kvæde
  • Forskellige kandiserede frugter
  • Pompe à l’huile også kaldet Fougasse
  • Hvid nougat

I dag laves også mange andre forskellige desserter.

La Bûche de Noël

La Bûche de Noël ”træstammen” er en lidt nyere tradition, da den måske oprindeligt var et symbol på afslutningen på Vintersolhverv i flere Nordeuropæiske lande. Andre mener, at den stammer fra Lyon, mens der også går historier om, at den blev opfundet omkring 1834 af en ung bagerlærling i Saint-Germain-des-Prés – et kvarter i Paris.

Fransk traditionel julekage - La Bûche de Nöel
La Bûche de Noël er en skøn, fransk julekage, som ligner en træstamme. Den består af kakaoroulade med en cremet chokoladeganache – ©cityxee.com

Efter Anden Verdenskrig vandt den indpas i hele Frankrig og senere i alle fransktalende lande.

I virkeligheden er det jo op til enhver selv at beslutte, hvad rouladen skal bestå af, men de fleste bliver lavet med chokoladecreme. Sådan laver jeg den også selv.

Julemarkeder

Hvert år kan man opleve julemarkeder eller Marchés de Noël i de forskellige byer. De er en del anderledes end de danske julemarkeder, hvor man får Gløgg og æbleskiver fra Karen Wolff eller Daloon – Jeg bager dem altså selv, og jeg har heldigvis en god gammeldags æbleskivepande og ikke et jern.

Mine æbleskiver bliver altså præcis, som jeg kan lide dem, sammenfaldende og med masser af smag – ikke kuglerunde og stive, som dem vi køber i poser i Rema1000. Spøg til side, men julemarkeder … I Danmark kommer julemanden gerne forbi med slik til børnene, og i nogle byer er det også ham, der på magisk vis – sammen med børnene – tænder byens juletræ.

Nogle steder ude på landet, kan man endda få en tur i hestevogn – Det kan man vist også i Odense stadigvæk, og det er da ikke så langt ude på landet. Men som den landsbypige, jeg nu engang er, kender jeg kun til de traditioner, man stadig holder fast i.

På julemarkederne i Frankrig kan man købe snegle, østers og andre lækre sager, mens der knap er så mange julegave-boder. Det handler mest om at købe mad. I Cannes plejer der at være en lille bitte skøjtebane ligesom i Nice. I både Antibes og Nice er der et pariserhjul.

Oplev de franske juletraditioner med Jul i Alsace
Julestemningen i Alsace skulle efter sigende være en helt speciel oplevelse – ©cityxee.com

Stemningen er anderledes, og jeg har ladet mig fortælle, at hvis man virkeligt skal opleve julestemning, skal man tage til Alsace.

Man danser ikke om juletræet

Da jeg første gang holdt jul alene i Frankrig i 2010, manglede jeg dansen om juletræet, den findes ikke i de franske hjem.

Da midnatsmessen så ikke blev holdt til midnat, og vi forgæves var gået mod kirken, stod der et kæmpe juletræ midt på torvet i Vallauris, og min franske veninde, hendes mor, lillebror og jeg dansede rundt om træet – det havde de aldrig prøvet før.

Da min franske kæreste og hans datter var med til at holde jul i Danmark for første gang sidste år, prøvede de også at danse om træet. Det blev for min kæreste et af de mest slående juleminder fra Danmark, fordi han aldrig havde oplevet det før.

Der blev sendt videoer rundt til alle vennerne, fordi han syntes, det var så fantastisk – Oplevelsen blev kun forstærket af, at vi for en gangs skyld havde HVID JUL!

Hygge

Nuvel, hygge er dansk, men følelsen er international – måske endda universel! Julen handler om at være sammen og nyde hinandens selskab.

For mig er det kun blevet endnu mere vigtigt at nyde tiden med mine kære i den søde juletid, fordi resten af året let kan blive fortravlet.

Der sker dog et eller andet med mig omkring jul – Jeg bliver mere blid, mindre fanden-i-voldsk og har egentligt mest af alt bare lyst til at sidde i sofaen eller lænestolen med min mors hjemmestrikkede sokker, varm kakao med kanel og flødeskum og Sound of Music (Jeg ved det godt, det er heller ikke en fransk tradition).

Men jeg implementerer lidt efter lidt nogle danske traditioner i mit franske liv, mens jeg lever i den franske kultur og tager flere og flere franske juletraditioner til mig.

Jeg har dog et par ting, jeg ikke helt bryder mig om … Jeg vænner mig nok aldrig til lugten af spraymalede træer, når man prøver at imitere sne, OG julebelysning i Frankrig bliver ALDRIG lige så smuk som i Danmark.

Jeg savner de smukke hvide lys, der falder som stjerner og krystaller over byernes gader og stræder. Så jeg forsøger at skabe den stemning i mit hjem i stedet for.

Joyeux noël !

Af Vanessa Balsby – 2023

Mere fra Inspiration på Côte d'Azur
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev