Grimaldi-slægten på Côte d’Azur

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Grimaldi-slægten på Côte d’Azur

Grimaldi-navnet giver umiskendelige associationer til en italiensk herkomst, og optræder i en forbavsende mængde geografiske stednavne, historiske bygninger og berømte begivenheder ved den franske riviera.

Chateau de Grimaldi i Antibes
Udsigten fra havet mod byen Antibes og Chateau de Grimaldi med Pisacco-museet

Hvem var Grimaldi-slægten?

Hvad foretog disse italienere sig igennem mange århundreder på fremmed område, og var de egentlig rigtige fremmede? De tilhørte Grimaldi-slægten, eller huset om man vil, som stammede fra Genova. Det er et naboområde, som ligger øst for Côte d’Azur i Italien, ikke langt væk og ved den samme pragtfulde middelhavskyst.

Grimaldi-navnet møder man overalt

Adskillige paladser, offentlige bygninger, hoteller og restauranter, gader og torve, naturområder og meget mere i området ved den franske riviera bærer navnet Grimaldi. Château Grimaldi de Antibes (huser Picasso museum) er helt sikkert et besøg værd, ligeså The Prince’s Palace of Monaco, og måske det allermest interessante: Château Musée Grimaldi i Cagnes-sur-Mer. Her kan man få flere detaljer af Grimaldiernes spændende historie.

Chateau Musée Grimaldi på Côte d'Azur
Chateau Musée Grimaldi i Haut-de-Cagnes på Côte d’Azur

Befinder man sig i guldklumpen af denne verdens miniputstater Monaco, så er man i ægte Grimaldi-land, da det er efterkommere af denne slægt, der stadig hører til her.

Grimaldi siden 1100-tallet

Grimaldi-slægten blev grundlagt 1160 i Genova på en tid, hvor det politiske gadebillede i Middelhavsområdet var domineret af familier med indflydelse. De havde egne hære og stor magt og bekrigede hinanden. Grimaldierne følte ofte jorden brænde under sig, og søgte tilflugt i området vest for Genova – altså på den franske riviera.

Gammel bygning med Grimaldi-slægtens våbenskjold i den gamle by i Monaco
Gammel bygning med Grimaldi-slægtens våbenskjold i den gamle by i Monaco

Fransk-italiensk fællesskab

Her blev de i løbet af de efterfølgende århundreder godt integreret, og de fik ofte fransk støtte til at holde deres gamle fjender fra Genova og andre steder på afstand.

Samtidig giftede de sig ind i den franske adel, og arvede rigdom og godser til at fæstne deres position – ikke mindst i området omkring deres hovedby Monaco.  

Monaco blev Grimaldi-land

Navnet Monaco stammer sprogligt set fra det græske ord Monoikos, som byen hed tilbage i Antikken. Ordet er en sammensætning af monos (enkeltstående) og oikos (hus). I Monaco dukkede Grimaldi-slægtens navn op overalt, og i historisk sammenhæng også på resten af Côte d’Azur.

Kærligheden varer ved

Men i forhold til fyrstendømmet er der tale om nutidig kærlighed, idet bystaten stadig formelt tilhører Grimaldi-slægten, og med få undtagelser har gjort det siden 1297.

Statue af Francesco Grimaldi foran det fyrstelige palads i Monaco på Côte d'Azur
Statue af Francesco Grimaldi foran det fyrstelige palads i Monaco

Francesco Grimaldi, som havde ord for at være en ondsindet krabat, erobrede dengang området sammen med sine mænd  forklædt som munke. Francesco var fra Genova i Italien, mindre end 200 km borte. Han mistede fire år senere kontrollen over det erobrede område, men hans familie købte det i 1419 tilbage og blev dermed Monacos ubestridte herskere.

Nutidens Monaco er et monarki

I dag er Monaco et konstitutionelt monarki, og fyrst Albert II – søn af Fyrst Rainier og Hollywood-skuespillerinden Grace Kelly – er som sin far og sine forgængere med andre ord formelt set italienere. Eller i det mindste delvist italienere, selv om de som de fleste øvrige monegaskere primært taler fransk.

Læs mere om Monaco, Monte-Carlo og byens seværdigheder.

Det fyrstlige palads i Monaco
Det fyrstelige palads i Monaco bygget sammen med Grimaldi-slottet

Brylluppet i 1956 mellem Alberts forældre en begivenhed, der er velkendt af de fleste, og det er et af de største PR-stunts i den internationale royalismes historie. Her fik det lille fyrstendømme meldt ud til verden, at her går det godt – vi er kommet for at blive.

Frankrig er som en storebror

Fyrstendømmet er til lands omklamret af Frankrig i nord, øst og vest, og har derfor en nær tilknytning til det franske på mange afgørende punkter. Man er i toldunion med sin store nabo, og har indgået en forsvarsalliance med denne. Møntfoden er euro i begge lande, som i det meste af resten af Europa.

Verdens næstmindste stat

Den lille bystat er verdens næstmindste land med et areal på kun to kvadratkilometer og knap 40.000 indbyggere. Endnu mindre er Vatikanstaten, som er hovedkvarter for den katolske tro, mens Monacos ’religion’ må siges at være tættere knyttet til dollars og euro end til katolicismen.

Grimaldi-slægten – før, nu og i fremtiden

Siden 1297 og dermed i mere end 700 år har Grimaldi-slægten hersket på Côte d’Azur og især i Monaco. Og der er ingen tegn på, at det vil ændre sig i fremtiden. Verdenens rigeste pop- og sportsstjerner vil til stadighed bosætte sig i bystaten, hvor indkomstskatten ikke reducerer deres formuer, og turisterne vil til stadighed besøge området, og gå en tur i havnen, hvor de imponerende yachter er parkeret i næsten endeløse rækker. Grimaldierne har ikke levet forgæves.

Af Peter Sejersen – 2023

Mere fra Inspiration på Côte d'Azur
Inspiration

Pétanque – regler og lidt historie

Sådan spilles pétanque - se videoen og få regler og lidt baggrundshistorie om dette spil, som især franskmændene bliver født med!
Mad & Vin

Pastis – hvad er det egentlig?

Hvad er Pastis og hvor kom det fra. Kom bag kultdrikken og få dejlige opskrifter på din næste sommerdrik med Pastis.
Historie

Vaskehusenes historie

Der er en tydelig parallel mellem vores sanitære udfordringer i forhold til COVID-19 og vaskehusene i Frankrig
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev