Fernand Léger museum

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Fernand Léger museum

Fernand Léger museum for den franske maler, skulptør og filmmager i Biot overrasker i alle henseende. Museet er smukt beliggende i en storslået bygning fyldt med kunst fra øverste skuffe i gigantiske størrelser. I 2008 blev et af Légers malerier solgt for over 39 millioner dollars!

Haven ved museum Fernand Léger
Indgangen til Fernand Léger kunstmuseum går igennem en lille have hvor man straks møder de gigantiske proportioner – ©cityxee.com

Fernand Léger museum i Biot

De fleste, der besøger den lille charmerende by Biot, bør lægge vejen forbi Fernand Léger museum. Det ligger blot et par kilometer fra centrum og er en helt særlig kunstoplevelse.

Museet er smukt placeret, omgivet af en parklignende have, og de storslående indtryk af Légers værker, placerer dette museum på listen af rivieraens bedste kunstmuseer.

Hvem var Fernand Léger?

Fernand Léger (1881-1955) var en væsentlig skikkelse indenfor kubismen og han var inspireret af kendte kunstnere som Picasso og George Braque.

I sine tidlige værker skabte han sin egen form for kubisme, kendt som turbisme.

Han voksede op i en familie der drev kvæghandel i Normandiet. Hans egen levevej blev dog en hel anden, da han blev sendt til Caen for at uddanne sig til arkitekt.

Efter arkitektstudiet og efter at have overstået sin militærtid i 1903, blev han som mange andre kendte franske kunstnere, optaget på kunstskolen “L’ecole des Arts Décoratifs” i Paris.

Under studietiden på kunstskolen ernærede han sig med at lave arkitekt-tegninger og retouchering af fotografier.

Fernand Léger blev tydeligt påvirket af 1. verdenskrig 

Fernand Léger blev i 1914 indkaldt til tjeneste for den franske hær og tilbragte to år ved fronten i Argonne. I 1916 var han tæt på at dø efter et tysk angreb med sennepsgas.

“Kortspillerne” af Fernand Léger fra 1917

Under sit efterfølgende rekonvalescensophold i Villepinte malede han i 1917 “Kortspillerne”, et maleri, som med monstrøse robotlignende figurer kom til at definere hans kommende år. Maleriet var et tydeligt udtryk for hans oplevelser i krigen. 

Krigen kom i mange henseender til at definere han kunstneriske udtryk de kommende ti år og hans værker fra denne periode betegnes i dag, som hans “mekaniske værker”.

Op gennem 1930’erne udtrykte Léger sig gennem mere organiske former og i 1950’erne fornyede han igen sit formsprog ved at anvende sorte konturer sammen med farvede overlappende flader.

“Den Store Parade” af Fernand Léger

Et berømt eksempel herpå er “Den Store Parade” fra 1954, som i dag er udstillet på kunstmuseet Guggenheim i New York.

Udstillingen i Fernand Léger Museum

Selvom Fernand Léger primært var maler, udfoldede han sig også i andre kunstformer. Blandt andet skabte han som filmmager i samarbejde med Dudley Murphy, George Antheil og Man Ray den futuristiske film “Ballet Mecanique” fra 1924 og i sine ældre dage arbejdede han tillige som skulptør.

I 1949 grundlagde han et lille keramisk værksted i Biot, som siden er omdannet til Fernand Léger Museum, som vi oplever det i dag. Det var hans kone Nadia Khodasevich Léger, som  var initiativtager til museet.

Gigantiske kunstværker på Fernand Léger museum i Biot
Dette museum præsenterer “stor” kunst i mange formater – ©cityxee.com

10 interessante ting om Fernand Léger

Denne video (på fransk) fortæller 10 interessante ting, som kan være værdifuld information inden et besøg på Fernand Léger museum.

I 2008 blev et Léger maleri solgt for knap 40 millioner dollars

At Fernand Léger er en af verdens absolut mest eftertragtede kunstnere i dag, vidner et salg i USA i 2008 tydeligt om. Maleriet “Étude por la femme en bleu” blev solgt på en Sotheby´s auktion for over svimlende 39.241.000 dollars.

maleriet
Maleriet “Étude pour la femme en bleu” af Fernand Léger fra 1912 – solgt for 39.241.000 dollars!

Af Tommy Sverre – 2022

OBS! Museet er midlertidigt lukket frem til 10/6 p.g.a opsætning af ny udstilling

Åbent alle dage undtagen tirsdage,
fra 2. maj til 31. oktober: fra 10:00 til 18:00
fra 1. november til 30. april: fra 10:00 til 17:00

Lukket 1. januar, 1. maj og 25. december.

Billetsalget stopper 30 minutter før museet lukker.

Flere kunstmuseer på Côte d'Azur
Renoirs Cagnes-sur-Mer

Renoir Museum

Renoir Museum viser hvordan Auguste Renoir boede i sine sidste dage i Cagnes-sur-Mer. Oplev 15 originale malerier samt den imponerende 8 hektar store grund.

Antibes

Picasso museum & Grimaldi slottet

På en af de bedst beliggende adresser i den gamle bydel i Antibes ligger Grimaldi slottet, som i dag huser Picasso museum.

Nice

Museum Matisse Nice

Museum Matisse i Nice er et bymuseum og dedikeret til Henri Matisse’ liv og værker, da han tilbragte meget af sit liv i Nice og Côte d’Azur-regionen.

Nice

Museum Chagall Nice

Museum Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på …

Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev