Museum Matisse Nice

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Museum Matisse Nice

Museum Matisse i Nice er et bymuseum og dedikeret til Henri Matisse’ liv og værker, da han tilbragte meget af sit liv i Nice og Côte d’Azur-regionen.

Der er flere interessante oplevelser i vente ved at besøge Cimiez-området, hvor Matisse museet ligger.  
Den utrolig smukke Villa Arènas – hjemsted for Matisse museet

Området ved Museum Matisse i Nice byder på flere interessante oplevelser 

Ud over selve Museum Matisse finder man i umiddelbar nærhed også museet for arkæologi med et udendørs antikt udgravningsområde. Det er ruinerne af et romersk amfiteater og termiske bade.

Hele området støder op til en lille park, Jardin des Arènas de Cimiez”, som byder på en hyggelig gåtur og mulighed for at sidde og slappe af med en lille servering på parkens cafe. 

I forlængelse af parken kan man også komme videre til det interessante franciskaner-museum, som har en meget charmerende have og en flot udsigt til Middelhavet. 

Oplev Matisse og hans verden helt tæt på 

Museum Matisse er et af Nice’ bymuseer og er gratis for alle Nice’ indbyggere. Det er dedikeret til Henri Matisse’ liv og værker, da han tilbragte meget af sit liv i Nice og Côte d’Azur-regionen. Museet har en stor samling af malerier, tegninger, graveringer, statuer og personlige genstande, der tilhørte Matisse.  

Matisse-samlingen er på mere end 500 genstande 

Samlingen indeholder 31 malerier, 454 tegninger og udskrifter, 38 udskæringer og 57 skulpturer. 

Selvom hans bedste værker hænger på museer andre steder i verden, giver denne samling et godt indblik i, hvordan Matisse’ stil udviklede sig fra slutningen af det nittende til midten af det tyvende århundrede.  

Et af højdepunkterne på museet er de 57 skulpturer – Matisse skabte kun 82 i alt. Museet har også omkring 200 genstande, der tilhørte Matisse.  

Smukt beliggende i Villa Arènas fra 1685 

Matisse museet er placeret i en gammel villa fra 1685 med udsigt over en gammel arkæologisk udgravning fra romertiden. 

trompe l’oeil på matisse museet i Nice
Her ses dekorationen med “trompe l’oeil” – der snyder øjnene. ©cityxee.com

Villaen blev købt af byen Nice i 1950 og omdøbt til ”Villa des Arènas” efter ruinerne af det antikke romerske amfiteater, der ligger blot et stenkast fra selve museet. Villaens facade er smukt dekoreret med klassiske ”trompe l’oeil” dekorationer rundt om vinduerne. 

Kunstneren Henri Matisse (1869-1954) 

Matisse, hvis fulde navn er Henri Émilie Benoît Matisse, blev født i Chateau Cambrésis i det nordlige Frankrig, men opholdt sig det meste af sit liv i Paris og på Côte d’Azur.

Henri Matisse i sit studio i Nice

Særlig tiden fra 1917 og frem blev i stigende grad tilbragt i Nice, hvor han i mange år boede på det tidligere Hotel Regina, som ligger få hundrede meter fra Matisse museet. I dag er det imponerende palæ omdannet til private boliger. 

Nice og lyset inspirerede Matisse 

Matisse producerede det meste af sin kunst i Nice, hvor han arbejdede helt frem til sin død i 1954. Han boede forskellige steder, og de påvirkede på hver deres måde hans kreative arbejde. 

Flytter til Vence 

I juli 1943 flytter Matisse til Vence af frygt for, at Nice ville blive bombet under 2. verdenskrig. Han tog ophold i Villa Le Rêve, hvor han boede frem til 1949.  

kunstskole foran Villa Le Rêve i vence
Villa Le Rêve – foto – Sønderborg Kunstskole

Fra sit værelse på første sal fandt Matisse der lyset, naturen og forholdene, der inspirerede til nogle af hans fineste værker, herunder det berømte “Still Life with Pomegranates” eller “Still Life in a Palm Tree Window”. 

Matisse satte stor pris på sin blomstrede terrasse, haven og den enestående udsigt over den historiske by Vence, som også inspirerede hans arbejde. 

Chapelle du Rosaire 

Under sit ophold i Vence blev Matisse genforenet med søster Jacques Marie, som var hans sygeplejerske og natplejer i september 1942 efter en alvorlig operation i 1941.  

Mosaik vinduerne i Matisse kapellet i Vence
De smukke og “guddommelige” vinduer af matisse i Chapelle du Rosaire – ©cityxee.com

Hun holdt til i Lacordaire-hjemmet ikke langt fra ”Villa Le Rêve”. Ud over at hun blev model for ham, så blev deres venskab også startskuddet på det, som skulle vise sig at blive et af Matisse’ vigtigste værker – udsmykningen af Chapelle du Rosaire. En hyldest til søstrene for den dominikanske orden, som stod færdig i 1951, kun tre år før Matisses død. 

Her boede Matisse i Nice & Vence 

Hotel Beau Rivage, 1917-1918 

Studio, 105 Quais des ètais-Unis 1918 

Villa des Alliés, Mont Baron 1918 

Hôtel de la Méditerranée 1918-1921 

Place Charles Félix (Cour Saleya) 1921-1938 

Hotel Regina 1938-1943 

Villa Le Rêve, Vence 1943-1949 

Hotel Regina 1949-1954 

Ligger begravet i flotte omgivelser 

Matisse levede sine sidste fire år i Nice og døde den 3. november 1954 i en alder af 84 år. Han blev begravet i den nærliggende kirkegård, Cimetière de Cimiez, der tilhører ”Eglise Notre-Dame de l’Assomption”, et meget flot og velholdt franciskaner-kloster, som du ikke må gå glip af.  

Henri Matisse’s gravsten på kirkegården i Cimiez

Matisse har dog fået et helt særligt sted på kirkegården. For at finde den må du om på bagsiden af kirkegården og ned ad nogle trin, som leder til en lille eng. Der, under et gammelt oliventræ, er den almindelige, lysegrå stengrav, der indeholder kunstnerens rester. 

Han betragtes stadig som en af de mest innovative og indflydelsesrige kunstnere i det 20. århundrede. Vi du vide endnu mere om Matisse kan jeg anbefale dette link: https://www.henrimatisse.org/

Brug besøget til også at opleve Chagall 

Et besøg på Matisse museet kombineres godt med også at se Marc Chagall National Museum . Dette museum ligger kun 20 minutters gang herfra og er heldigvis dejligt ned ad bakke mod Nice’ centrum. 

Det er let at komme til museet med bus fra centrum af Nice. Bus 15 (og kun bus 22 i weekenden) er de hurtigste, men bus 17 og 20 følger den mere interessante rute gennem posh kvarterer. Alle busserne stopper ved Arènas / Musée Matisse. 

Adgang 10€ og gratis for Nice-borgere.

Af Tommy Sverre – 2021

Onsdag til mandag året rundt fra 10 – 18

Tirsdag lukket.  

Det er lukket 1. januar, påskesøndag, 1. maj og 25. december. 

Andre oplevelser i Nice
 • Alle
 • Borge & slotte
 • Dyreparker
 • Events
 • Haver & parker
 • Havne & Øer
 • Kirker & kapeller
 • Kunst
 • Mad & Vin
 • Markeder
 • Museer
 • Pladser & Promenader
 • Ruiner
 • Udflugter
 • Udsigtspunkter
Boat Trip Sejlture

Bådtur fra Nice til Villefranche

Nyd den smukke udsigt over Nice, Villefranche-sur-Mer og Saint-Jean-Cap-Ferrat på en 1-times sejltur langs den franske riviera

Udflugter

hop-on hop-off-bustur i Nice

Udforsk Nice med et 1- eller 2-dages pas til den åbne hop-on hop-off-sightseeingbus. Stig af og på så ofte, du har lyst til, og giv dig tid til at opleve de mest populære steder.

Pladser & Promenader

Gamle by i Nice – Vielle Ville

Den gamle by i Nice er utrolig charmerende med sine hyggelige små gader, smalle huse malet i betagende sydlandske farver samt velholdte historiske bygninger.

Events

Nice Karneval

Karnevallet i Nice er to ugers intens forårsfest på den franske riviera. Oplev karnevalsoptogene, de farvestrålende kostumer og lokkende sambarytmer, som fylder gaderne i Nice sammen med tusindvis af tilskuere.

Dyreparker

Phoenix Park

Phoenix Park er en smuk botanisk og zoologisk park med spændende oplevelser til både børn og voksne. Med et af Europas største drivhuse byder parken…

Kunst

Museum for moderne kunst – MAMAC

Beliggende i hjertet af byen, tæt på Place Garibaldi, udstiller MAMAC museet moderne og samtidskunst fra 1950’erne til i dag. 

Borge & slotte

Villa Masséna museum

Villa Masséna er en arkitektonisk juvel fra Belle Époque perioden og rummer i dag et museum for historien om Nice og memorabilia om Napoleon.

Never Stress Udflugter

Udflugter Nice

Nice er hjertet i Côte d’Azur og herfra udgår mange af de mest interessante udflugter. Book sikkert med gratis afbestilling.

Borge & slotte

Colline du Chateau

Dette er et af de mest populære turiststeder i byen og samtidig stedet, hvor Nice så dagens lys for omkring …

Kirker & kapeller

Den russiske kirke i Nice – Katedral Saint-Nicholas

Dette er en af de flotteste russiske kirker af sin art uden for Rusland. Det er som et udsnit af Sankt Peters Pladsen i Moskva, blot placeret midt i Nice.

Markeder

Markederne på Cours Saleya

Markederne på Cours Saleya præsenterer fire forskellige markeder. Det mest kendte er blomstermarkedet Marché aux Fleurs, der afholdes tirsdag til søndag.

Borge & slotte

Casino Palais de la Mediteranée

Dette er et af de smukkeste paladser på Promenade des Anglais og et arkitektonisk vidnesbyrd på Art-Deco perioden fra starten af 1900-tallet

Borge & slotte

Lascaris palæet

I hjertet af den gamle bydel på rue Droite ligger dette ekstraordinære palæ. Det er et sandt monument i den franske barokke stil, dekoreret med fresker, luksuriøst indrettede værelser og ..

Mad & Vin

Madmekka i Gare du Sud

Den store stålhal er nu forvandlet til ét stort kulturelt og gastronomisk mekka og hallen er beriget med en 1.000 kvadratmeter stor mezzanin, der lægges ….

Pladser & Promenader

Masséna pladsen

Place Masséna er et historisk torv i Nice, som forbinder den gamle bydel med den mere moderne nordlige del af byen.

Kunst

Museum Chagall Nice

Museum Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på …

Havne & Øer

Lympia havnen

Den gamle havn i Nice – Lympia havnen Dette er en af de mest populære havne i Europa …

Haver & parker

Jardin Albert 1.

Jardin Albert 1 er en af Nice’ absolut ældste offentlige haver og man kan næste ikke undgå at møde den enten ..

Pladser & Promenader

Promenade des Anglais

Denne 7 km lange promenade er indbegrebet af Nice og den franske riviera. Et ikonisk vartegn, som i dag tiltrækker alverdens…

Udvalgte oplevelser i byer tæt på Nice
 • Alle
 • Udflugter
Antibes

Udflugter Antibes

Book trygt dine udflugter med os Vi samarbejder med GetYourGuide, som er den største touroperatør på rivieraen …

Monaco

Udflugter Monaco

Monaco byder på en perlerække af spændende og interessante udflugter. Alt fra sightseeing i åben bus til skønne sejlture på Middelhavet.

Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev