Citadellet i Villefranche-sur-Mer

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Citadellet i Villefranche-sur-Mer

Citadellet i Villefranche-sur-Mer er en velbevaret bastioneret fæstning, som blev bygget i årene 1554-1557. I dag huser det borgmesterkontoret, en udendørsscene, flere dekorative haver samt 3 museer.

Indgangen til Citadellet i Villefranche-sur-Mer
Indgangsporten til Citadellet i Villefranche-sur-Mer – ©cityxee.com

Citadellets historie

Citadellet er også kendt som fort Saint-Elme, og blev bygget som vagtpost i havnen på vegne af Hertugen af Savoyen.

Citadellets rolle bestod i at beskytte og kontrollere havnen i Villefranche-sur-Mer. Under konflikterne mellem Frankrig og Savoyen i det 17. og 18. århundrede blev citadellet angrebet flere gange. I 1706 skånede Ludvig XIV fæstningsværket for den totale ødelæggelse.

Efter at Nice amt blev annekteret til Frankrig i 1860, beholdte citadellet sine militære opgaver indtil 1965, hvor det blev købt af Villefranche kommune.

Citadellet gennemgik diverse restaureringer fra 1979, og i 1981 besluttede kommunen at flytte borgmesterkontoret – Hôtel de Ville – ind i den flotte røde hovedbygning.

Ved indgangen til citadellet findes en planche med en detaljeret oversigtsplan.

Se billedgalleri og link til byens seværdigheder sidst i artiklen.

3 museer inde i Citadellet i Villefranche-sur-Mer

Den største juvel i Citadellets samlinger er selve bygningsværket, som tilbyder en helt exceptionel historisk ramme til de 3 museer.

De tre museer er:

Volti Museum – dedikeret til den franske billedhugger af italiensk oprindelse, Voltigerno Antoniucci (1915-1989), kendt som Volti. Mere end 180 værker udgør samlingen, herunder skulpturer i bronze, hamret kobber, gips, terrakotta og værker på papir.

Boumeester-Goetz samlingen – præsenterer omkring 60 værker af Christine Boumeester (1904-1971), hollandsk kunstner og Henri Goetz (1909-1989), amerikansk kunstner, samt 50 værker fra deres personlige samling, bestående af store nutidige mestre som blandt andre Hans Hartung, Joan Miró, Francis Picabia og Pablo Picasso.

Bymuseum for Villefranche-sur-Mer – byens og citadellets historie fortælles gennem værker, genstande og artefakter, der er blevet erhvervet eller doneret i mere end et århundrede til byen Villefranche-sur-Mer.

Billedgalleri Citadellet i Villefranche-sur-Mer

Ud over disse museer er citadellet også i sig selv et udstillingsrum, der tilbyder en anderledes ramme til moderne kunstnere.

Museerne har været midlertidigt lukket siden januar 2022 på grund af renovering og restaurering af samlingerne. Programmet med midlertidige udstillinger fortsætter.

Der er gratis adgang til Citadellet, og det har åbent alle dage klokken 10-19 om sommeren og 10-18 i vinterhalvåret.

Af Tommy Sverre – 2024

Andre oplevelser i Villefranche-sur-Mer
  • Alle
  • Borge & slotte
  • Events
  • Kirker & kapeller
  • Kunst
  • Museer
  • Sejlture
  • Strande
  • Vandreture
Citadellet i Villefranche-sur-Mer Borge & slotte

Citadellet i Villefranche-sur-Mer

Blomster søkamp Villefranche-sur-Mer Events

Blomster søkamp i Villefranche-sur-Mer

Strande

Villefranche-sur-Mer Strand

Vandretur Vandreture

Vandretur Nice – Villefranche-sur-Mer

Boat Trip Sejlture

Bådtur fra Nice til Villefranche

Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev