Mistralen – vinden, der dræber

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Mistralen – vinden, der dræber

En del af sjælen
Mistralen er en ligeså grundlæggende del af Provence som det solrige vejr, og den påvirker det meste af landskabet, arkitekturen, kunsten, maden og vinen.

Hold på hat og briller
Har man ikke været i Sydfrankrig før, kan man godt blivet overrasket over hvor pludselig mistralen kan komme og hvor stærk den kan være. Mange, som færdes i Provence regionen, har oplevet selv godt fastgjorte parasoller lette fra restauranten og stikke af i vinden.

Dannes nordpå
Mistralen er en kold, kraftig nordvestenvind, som dannes når der befinder sig et højtryk over Biscayen bugten (bugten mellem Frankrigs vestkyst og Spaniens nordkyst) og et lavtryk i Middelhavet syd for Frankrig.

Vinden blæser fra nord-nordvest og fører kølig luft med sig ind over land. Den “vandrer” ned gennem Rhônedalen og tager til i styrke i takt med at den bevæger sig ned gennem dalene og er derfor kraftigst når den når den sydfranske middelhavskyst.

Mistralen har en gennemsnitsstyrke på 18 m/s og kan nå op på over det dobbelte, som er lig med orkanstyrke.

En meget stærk mistral kan nå helt til Mallorca og Nordafrika.

Vinden er for det meste tør og klar og kan på få timer blæse himlen ren for skyer og støvpartikler. Den er en af årsagerne til det meget solrige klima i området i Provence og Côte d’Azur.

Af Tommy Sverre / 2021

Giv os din mening

Vis mere Vis mindre
Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev