Museum Chagall Nice

Tilføj Fjern
Tilføj Fjern

Museum Chagall Nice

Museum Marc Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på Cimiez-bakken og åbnede for offentligheden i 1973. 

Chagall var meget optaget af, at det ikke skulle ligne et almindeligt museum

Museum Marc Chagall Nice

Marc Chagall var en russisk-jødisk født fransk maler, og Museum Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på Cimiez-bakken og åbnede for offentligheden i 1973. 

Chagall selv har i samarbejde med arkitekt André Hermant, sat et stort aftryk på museets udformning, som er meget ulig mange andre museer. 

Skulle ligne en almindelig villa

Chagall ville ikke have at det skulle ligne et almindeligt museum, snarere en almindelig villa, et almindeligt hus, hvor lyset skulle spille en helt central rolle. Lyset og roen skulle skabe et spirituelt rum, hvor maleriernes religiøse kraft kom til udtryk gennem den besøgendes oplevelse af lysindfaldet på netop det tidspunkt, de besøger museet. 

Kun auditoriet er bevidst efterladt mørkt, så det understreger de flotte farvede glasvinduer. 

I det mørklagte auditorium ses de flotte farver helt klart

Museet byder på et stort rum med 12 malerier, ”Den Bibelske Besked”, et mindre rum med fem kompositioner, ”Song of Songs”, et auditorium med store dekorative vinduer, samt en pool og en have. 

Haven byder velkommen og forlænger roen 

Den smukke middelhavshave, der omgiver bygningen, spiller også en grundlæggende rolle for at give museet den ro Chagall ønskede så meget. Haven er beplantet med oliventræer, cypresser og maritime fyrretræer.  

haven ved marc chagall's museum i nice
Haven, hvis formål er at forlænge roen fra museets indre

Chagall samarbejdede også med landskabsdesigner Henri Fish og valgte personligt et antal blomstrende plantearter på grund af deres farver, for det meste hvide og blå; et antal afrikanske liljeplanter blev også inkluderet, så de kunne blomstre hver 7. juli på Chagalls fødselsdag. 

Kunstsamlingen 

Den permanente samling er den største offentlige samling af værker af Marc Chagall.  

Udsnit af den bibelske samling med 12 malerier

Samlingens centrum er den berømte bibelske cyklus, der består af 17 malerier der skildrer Genesis & Exodus, også kendt som Bibelsk Besked, samt Song of Songs, lavet af Chagall i begyndelsen af 1950’erne.  

Disse er suppleret af et stort antal værker af verdslig eller religiøs inspiration. I alt over 400 malerier, gouacher, tegninger, vasketegninger og pasteller.  

Den bibelske besked illustrerer tolv nøglebegivenheder fra Første Mosebog og Anden Mosebog, de to første bøger i de jødiske og kristne bibler.  

De tolv temaer, der vises på stedet i kronologisk rækkefølge, er:

 1. Skabelsen af mennesket 
 2. Abraham og de tre engle 
 3. Paradis 
 4. Isaks offer 
 5. Jacob bryder med englen 
 6. Moses og den brændende busk 
 7. Slå klippen 
 8. Jacobs drøm 
 9. Noah og regnbuen 
 10. Noahs ark 
 11. Adam og Eva forvist fra paradis 
 12. Moses modtager de ti bud 

Chagall’s Song of Songs

En yderligere stor serie der vises, er et sæt med fem malerier af Song of Songs. Disse værker hænger i et mere intimt kapellignende rum, hvor rød er den fremtrædende farve. De tre dimensioner i disse malerier er musikalske, hellige og kødelige. 

Maleri nr. 3 af 5 i rækken af Chagall's
Dette er et af de mest betagende billeder på udstillingen – nr. 3 af 5 i rækken af “Le Cantique des Cantigues” – det har en uforklarlig magisk påvirkning, når man står lige foran maleriet – cityxee.com

Ud over hovedudstillingerne har museet også et par værker fra alle perioder i Chagalls liv på permanent udstilling. Gå ikke glip af den store mosaik, der illustrerer profeten Elias’ liv. En yderligere stor Chagall-mosaik kan ses på Det Juridiske Fakultet ved University of Nice. 

Chagalls mosaik, der kan betragtes både inde og udefra

Marc Chagall – kort biografi (1887-1985) 

Født 7. juli 1887 i Vitebsk i Hviderusland. Her begyndte han sin kunstneriske uddannelse og fortsatte i Sankt Petersborg. Et stipendium førte ham derefter videre til Paris i 1910. 

I Paris blev han venner med en række digtere, og hans motiver tog udgangspunkt i den jødiske kultur fra Vitebsk. Blandt andet ”Jeg og landsbyen” fra 1911, som er udstillet i New York, og ”Violinisten” fra 1913 udstillet i Amsterdam. 

Da 1. verdenskrig brød ud i 1914 var Chagall tilbage i Rusland, hvor han oprettede en kunstskole i Vitebsk. Her blev han også gift med sin hustru Bella. 

I 1920 drog han til Moskva, hvor han blandt andet begyndte at skrive sine erindringer, som udkom i 1923. De blev senere udgivet også på fransk. Fra Chagalls russiske ophold stammer en række stærke naturskildringer af Vitebsk og værker, der udtrykte hans kærlighed til hans hustru Bella, blandt andet ”Bryllup”, som er udstillet i Moskva. 

I 1923 rejste Chagall videre til Frankrig efter et kortere ophold i Berlin. Her opholdt han sig indtil 1941. I 1931 besøger han blandt andet Palæstina, hvilket blev en livsændrende oplevelse, både åndeligt og kreativt. 

Her påbegyndte han en serie illustrationer af Biblens indhold, som blev udgivet i 1956. Det skulle vise sig at blive hans livslange passion. 

I perioden 1941-1948 opholdt Marc Chagall sig i Amerika inden han igen vender tilbage til Frankrig, hvor han opholdt sig til sin død i 1985. Efter sin hjemkomst udførte han blandt andet en række glasmalerier til katedralerne i Reims og Metz og til synagogen i Jerusalem. 

I 1979 dekorer Chagall en meget smuk mosaik-væg i Frankrigs mindste katedral, Notre-Dame de la Nativité i Vence. 

Blandt Chagalls andre kendte udsmykninger kan nævnes et loftsmaleri fra 1964 i Operaen i Paris og vægmalerier fra 1966 til Operaen i New York. 

Og til sidst skal selvfølgelig nævnes hans samling af bibelske værker, der i dag udstilles på Marc Chagall museet i Nice. 

Boghandel & café 

Chagall Museum inkluderer også en boghandel og en café.  

Oplevelser lige i nærheden

To andre store museer, Musée Matisse og det arkæologiske museum i Nice Cimiez, ligger i nærheden og er også et besøg værd. 

Entre 8 €  

Af Tommy Sverre – 2022

Maj – Oktober
Alle dage, undtagen tirsdag 10-18

November-april
Alle dage, undtagen tirsdag 10-17

Tirsdag lukket.

Museet er lukket 1. januar, 1. maj og 25. december. 

OBS! Billetsalget lukker 30 min. før lukketid.

Andre oplevelser i Nice
 • Alle
 • Borge & slotte
 • Dyreparker
 • Events
 • Haver & parker
 • Havne & Øer
 • Kirker & kapeller
 • Kunst
 • Mad & Vin
 • Markeder
 • Museer
 • Pladser & Promenader
 • Ruiner
 • Sejlture
 • Udflugter
 • Udsigtspunkter
 • Vandreture
Sejlture

Bådtur til Monaco fra Nice, Cannes eller Mandelieu

Med denne bådtur til Monaco fra Nice, Cannes eller Mandelieu får man mellem 5 og 7 timers ophold i glamourøse Monaco.
National Musée du Sport à Nice Museer

Det Nationale Sportsmuseum i Nice

Frankrigs nationale sportsmuseum i Nice byder på mange spændende muligheder for sportsfans og kulturinteresserede.
Saint-Tropez set fra luften Sejlture

Bådtur til Saint-Tropez fra Nice eller Cannes

Bådtur til Saint-Tropez fra Nice eller Cannes tilbyder tur/retur med 5 timers ophold i skønne Saint-Tropez.
Haver & parker

Kloster Notre-Dame de Cimiez

Kloster Notre-Dame de Cimiez, ligger i bakkerne, der omgiver byen Nice og klosteret er utvivlsomt det mest symbolske sted for Cimiez-området.
Pladser & Promenader

Garibaldi Plads Nice

Garibaldi Plads er smukt beliggende i den nordlige del af den gamle by i Nice. Det er den ældste plads i Nice, som dateres tilbage ...
Vandretur Vandreture

Vandretur Nice – Villefranche-sur-Mer

Denne vandretur fra Nice til Villefranche-sur-Mer er en af de smukkeste kyststier langs den franske riviera.

CityXee anbefaler disse udflugter:

Scroll to Top

Tilmeld nyhedsbrev