Museum Chagall Nice

Museum Chagall Nice

Museum Marc Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på Cimiez-bakken og åbnede for offentligheden i 1973. 

Chagall var meget optaget af, at det ikke skulle ligne et almindeligt museum

Museum Marc Chagall Nice

Marc Chagall var en russisk-jødisk født fransk maler, og Museum Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på Cimiez-bakken og åbnede for offentligheden i 1973. 

Chagall selv har i samarbejde med arkitekt André Hermant, sat et stort aftryk på museets udformning, som er meget ulig mange andre museer. 

Skulle ligne en almindelig villa

Chagall ville ikke have at det skulle ligne et almindeligt museum, snarere en almindelig villa, et almindeligt hus, hvor lyset skulle spille en helt central rolle. Lyset og roen skulle skabe et spirituelt rum, hvor maleriernes religiøse kraft kom til udtryk gennem den besøgendes oplevelse af lysindfaldet på netop det tidspunkt, de besøger museet. 

Kun auditoriet er bevidst efterladt mørkt, så det understreger de flotte farvede glasvinduer. 

I det mørklagte auditorium ses de flotte farver helt klart

Museet byder på et stort rum med 12 malerier, ”Den Bibelske Besked”, et mindre rum med fem kompositioner, ”Song of Songs”, et auditorium med store dekorative vinduer, samt en pool og en have. 

Haven byder velkommen og forlænger roen 

Den smukke middelhavshave, der omgiver bygningen, spiller også en grundlæggende rolle for at give museet den ro Chagall ønskede så meget. Haven er beplantet med oliventræer, cypresser og maritime fyrretræer.  

haven ved marc chagall's museum i nice
Haven, hvis formål er at forlænge roen fra museets indre

Chagall samarbejdede også med landskabsdesigner Henri Fish og valgte personligt et antal blomstrende plantearter på grund af deres farver, for det meste hvide og blå; et antal afrikanske liljeplanter blev også inkluderet, så de kunne blomstre hver 7. juli på Chagalls fødselsdag. 

Kunstsamlingen 

Den permanente samling er den største offentlige samling af værker af Marc Chagall.  

Udsnit af den bibelske samling med 12 malerier

Samlingens centrum er den berømte bibelske cyklus, der består af 17 malerier der skildrer Genesis & Exodus, også kendt som Bibelsk Besked, samt Song of Songs, lavet af Chagall i begyndelsen af 1950’erne.  

Disse er suppleret af et stort antal værker af verdslig eller religiøs inspiration. I alt over 400 malerier, gouacher, tegninger, vasketegninger og pasteller.  

Den bibelske besked illustrerer tolv nøglebegivenheder fra Første Mosebog og Anden Mosebog, de to første bøger i de jødiske og kristne bibler.  

De tolv temaer, der vises på stedet i kronologisk rækkefølge, er: 

 1. Skabelsen af mennesket 
 2. Abraham og de tre engle 
 3. Paradis 
 4. Isaks offer 
 5. Jacob bryder med englen 
 6. Moses og den brændende busk 
 7. Slå klippen 
 8. Jacobs drøm 
 9. Noah og regnbuen 
 10. Noahs ark 
 11. Adam og Eva forvist fra paradis 
 12. Moses modtager de ti bud 

Chagall’s Song of Songs

En yderligere stor serie der vises, er et sæt med fem malerier af Song of Songs. Disse værker hænger i et mere intimt kapellignende rum, hvor rød er den fremtrædende farve. De tre dimensioner i disse malerier er musikalske, hellige og kødelige. 

Maleri nr. 3 af 5 i rækken af Chagall's
Dette er et af de mest betagende billeder på udstillingen – nr. 3 af 5 i rækken af “Le Cantique des Cantigues” – det har en uforklarlig magisk påvirkning, når man står lige foran maleriet – cityxee.com

Ud over hovedudstillingerne har museet også et par værker fra alle perioder i Chagalls liv på permanent udstilling. Gå ikke glip af den store mosaik, der illustrerer profeten Elias’ liv. En yderligere stor Chagall-mosaik kan ses på Det Juridiske Fakultet ved University of Nice. 

Chagalls mosaik, der kan betragtes både inde og udefra

Marc Chagall – kort biografi (1887-1985) 

Født 7. juli 1887 i Vitebsk i Hviderusland. Her begyndte han sin kunstneriske uddannelse og fortsatte i Sankt Petersborg. Et stipendium førte ham derefter videre til Paris i 1910. 

I Paris blev han venner med en række digtere, og hans motiver tog udgangspunkt i den jødiske kultur fra Vitebsk. Blandt andet ”Jeg og landsbyen” fra 1911, som er udstillet i New York, og ”Violinisten” fra 1913 udstillet i Amsterdam. 

Da 1. verdenskrig brød ud i 1914 var Chagall tilbage i Rusland, hvor han oprettede en kunstskole i Vitebsk. Her blev han også gift med sin hustru Bella. 

I 1920 drog han til Moskva, hvor han blandt andet begyndte at skrive sine erindringer, som udkom i 1923. De blev senere udgivet også på fransk. Fra Chagalls russiske ophold stammer en række stærke naturskildringer af Vitebsk og værker, der udtrykte hans kærlighed til hans hustru Bella, blandt andet ”Bryllup”, som er udstillet i Moskva. 

I 1923 rejste Chagall videre til Frankrig efter et kortere ophold i Berlin. Her opholdt han sig indtil 1941. I 1931 besøger han blandt andet Palæstina, hvilket blev en livsændrende oplevelse, både åndeligt og kreativt. 

Her påbegyndte han en serie illustrationer af Biblens indhold, som blev udgivet i 1956. Det skulle vise sig at blive hans livslange passion. 

I perioden 1941-1948 opholdt Marc Chagall sig i Amerika inden han igen vender tilbage til Frankrig, hvor han opholdt sig til sin død i 1985. Efter sin hjemkomst udførte han blandt andet en række glasmalerier til katedralerne i Reims og Metz og til synagogen i Jerusalem. 

I 1979 dekorer Chagall en meget smuk mosaik-væg i Frankrigs mindste katedral, Notre-Dame de la Nativité i Vence. 

Blandt Chagalls andre kendte udsmykninger kan nævnes et loftsmaleri fra 1964 i Operaen i Paris og vægmalerier fra 1966 til Operaen i New York. 

Og til sidst skal selvfølgelig nævnes hans samling af bibelske værker, der i dag udstilles på Marc Chagall museet i Nice. 

Boghandel & café 

Chagall Museum inkluderer også en boghandel og en café.  

Oplevelser lige i nærheden

To andre store museer, Musée Matisse og det arkæologiske museum i Nice Cimiez, ligger i nærheden og er også et besøg værd. 

Entre 8 €  

Af Tommy Sverre – 2022

Maj – Oktober
Alle dage, undtagen tirsdag 10-18

November-april
Alle dage, undtagen tirsdag 10-12 og 14-17

Tirsdag lukket.

Museet er lukket 1. januar, 1. maj og 25. december. 

OBS! Billetsalget lukker 30 min. før lukketid.

Andre oplevelser i Nice
 • Alle
 • Borge & slotte
 • Dyreparker
 • Haver & parker
 • Havne & Øer
 • Kirker & kapeller
 • Kunst
 • Mad & Vin
 • Markeder
 • Museer
 • Pladser & Promenader
 • Ruiner
 • Udflugter
 • Udsigtspunkter
Sejlture

Bådtur fra Nice til Villefranche

Nyd den smukke udsigt over Nice, Villefranche-sur-Mer og Saint-Jean-Cap-Ferrat på en 1-times sejltur langs den franske riviera

Udflugter

hop-on hop-off-bustur i Nice

Udforsk Nice med et 1- eller 2-dages pas til den åbne hop-on hop-off-sightseeingbus. Stig af og på så ofte, du har lyst til, og giv dig tid til at opleve de mest populære steder.

Pladser & Promenader

Gamle by i Nice – Vielle Ville

Den gamle by i Nice er utrolig charmerende med sine hyggelige små gader, smalle huse malet i betagende sydlandske farver samt velholdte historiske bygninger.

Dyreparker

Phoenix Park

Phoenix Park er en smuk botanisk og zoologisk park med spændende oplevelser til både børn og voksne. Med et af Europas største drivhuse byder parken…

Kunst

Museum for moderne kunst – MAMAC

Beliggende i hjertet af byen, tæt på Place Garibaldi, udstiller MAMAC museet moderne og samtidskunst fra 1950’erne til i dag. 

Borge & slotte

Villa Masséna museum

Villa Masséna er en arkitektonisk juvel fra Belle Époque perioden og rummer i dag et museum for historien om Nice og memorabilia om Napoleon.

Udflugter

Udflugter Nice

Book trygt dine udflugter i Nice med gratis afbestilling. Vi samarbejder med GetYourGuide, en af rivieraens største udbyder af udflugter.

Borge & slotte

Colline du Chateau

Dette er et af de mest populære turiststeder i byen og samtidig stedet, hvor Nice så dagens lys for omkring …

Kunst

Museum Matisse Nice

Museum Matisse i Nice er et bymuseum og dedikeret til Henri Matisse’ liv og værker, da han tilbragte meget af sit liv i Nice og Côte d’Azur-regionen.

Kirker & kapeller

Den russiske kirke i Nice – Katedral Saint-Nicholas

Dette er en af de flotteste russiske kirker af sin art uden for Rusland. Det er som et udsnit af Sankt Peters Pladsen i Moskva, blot placeret midt i Nice.

Markeder

Markederne på Cours Saleya

Cours Saleya er vært for fire forskellige markeder. Det mest kendte er blomstermarkedet Marché aux Fleurs, der afholdes tirsdag til søndag.

Borge & slotte

Casino Palais de la Mediteranée

Dette er et af de smukkeste paladser på Promenade des Anglais og et arkitektonisk vidnesbyrd på Art-Deco perioden fra starten af 1900-tallet

Borge & slotte

Lascaris palæet

I hjertet af den gamle bydel på rue Droite ligger dette ekstraordinære palæ. Det er et sandt monument i den franske barokke stil, dekoreret med fresker, luksuriøst indrettede værelser og ..

Mad & Vin

Madmekka i Gare du Sud

Den store stålhal er nu forvandlet til ét stort kulturelt og gastronomisk mekka og hallen er beriget med en 1.000 kvadratmeter stor mezzanin, der lægges ….

Pladser & Promenader

Masséna pladsen

Place Masséna er et historisk torv i Nice, som forbinder den gamle bydel med den mere moderne nordlige del af byen.

Kunst

Museum Chagall Nice

Museum Chagall Nice er det første nationale museum, der blev bygget for at hylde en kunstner mens han stadig levede. Det ligger på …

Havne & Øer

Lympia havnen

Den gamle havn i Nice – Lympia havnen Dette er en af de mest populære havne i Europa …

Haver & parker

Jardin Albert 1.

Jardin Albert 1 er en af Nice’ absolut ældste offentlige haver og man kan næste ikke undgå at møde den enten ..

Pladser & Promenader

Promenade des Anglais

Denne 7 km lange promenade er indbegrebet af Nice og den franske riviera. Et ikonisk vartegn, som i dag tiltrækker alverdens…

Udvalgte oplevelser i byer tæt på Nice
 • Alle
 • Udflugter
Antibes

Udflugter Antibes

Book trygt dine udflugter med os Vi samarbejder med GetYourGuide, som er den største touroperatør på rivieraen …

Monaco

Udflugter Monaco

Book trygt dine udflugter med gratis afbestilling. Vi samarbejder med GetYourGuide, som er en af de største touroperatører på rivieraen.

Scroll til toppen

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.